Kabataş Erkek Lisesi IB diploması veriyor mu ?

Sevval

New member
Kabataş Erkek Lisesi ve IB Diploması: Bir Hikaye Üzerinden Düşünmek

Herkese merhaba! Bugün size, bir arkadaşımın, iki yıl boyunca merak ettiği bir konuda yaşadığı deneyimden yola çıkarak yazdığım kısa bir hikâye paylaşmak istiyorum. Bu hikâyede, hem okul seçimi hem de hayatın farklı perspektiflerinden bakmanın nasıl önemli bir fark yarattığını gösteren bir olay örgüsü var. Kabataş Erkek Lisesi ve IB diploması konusunu ele alacak bu hikâyeye birlikte göz atmak isterseniz, okudukça düşüncelerinizi benimle paylaşabilirsiniz. İşte başlıyoruz:

Kaan’ın Tercihi ve Karmaşık Yolculuk

Kaan, Kabataş Erkek Lisesi'ni kazandığında, en yakın arkadaşı Cemre ona “Kabataş’a gidiyorsun, orada IB diploması veriyorlar mı, biliyor musun?” diye sormuştu. Kaan, Cemre’nin bu sorusuna ilk başta cevap verememişti. Hangi diploma programı, ne işe yarar, diye düşünmüştü. O an ne olduğunu tam olarak anlamasa da, bir şeyler eksik gibiydi. Kaan, çözüme dayalı ve stratejik bir yaklaşım sergileyerek bu soruyu öğrenmeye karar verdi.

İlk başta, okulun sitesine göz attı ama kesin bir cevap bulamadı. O günlerden birinde, okulda dersler arasında arkadaşlarıyla sohbet ederken, Kabataş’ta eğitim almış bir üst sınıf öğrencisiyle tanıştı. Bu öğrenci, Kaan’a okulun çok prestijli olduğunu, ancak şu anda sadece Türk müfredatı sunduğunu söyledi. IB diploması almak için, kabataş öğrencilerinin okul dışında ekstra bir çalışma yapması gerektiğinden bahsetti. Bu bilgi, Kaan’ı hem biraz hayal kırıklığına uğratmıştı hem de bir şekilde içini rahatlatmıştı; çünkü kafasında bu karmaşık soru cevabını bulmuştu.

Cemre’nin Duygusal İlgisi ve İlişkisel Duruşu

Kaan, bu konuda düşünürken, Cemre’den çok farklı bir yaklaşım aldı. Cemre, öğrenci olmadığı halde, Kaan’ın bu kaygılarını dinlerken empatiden öte, ilişkisel bir bakış açısıyla yaklaşmıştı. Cemre, “Yani, Kaan, sadece IB diploması almak önemli değil. Senin hangi ortamda daha çok büyüyüp gelişeceğin, hangi eğitim anlayışının seni gerçekten daha mutlu edeceği de önemli. Kabataş, hem güçlü bir tarihi geçmişi hem de kendini geliştirme olanakları ile seni destekler.” demişti.

Cemre, Kaan’a yalnızca okulun akademik tarafını değil, aynı zamanda toplumsal yönlerini de anlatmıştı. Bu okulda, sadece akademik başarı değil, aynı zamanda toplumsal ilişkiler ve sosyal etkinliklerin de büyük bir önemi vardı. Cemre’ye göre, bir okulun sunduğu imkanlar sadece diplomanın ne olacağına değil, aynı zamanda okulun öğrencilerine kültürel, sosyal ve duygusal anlamda ne kattığına da bakılmalıydı.

Kaan, Cemre’nin bu bakış açısını ilginç bulmuştu ama yine de Cemre’nin söylediklerinden emin olamamıştı. Çünkü Kaan’ın kafasında bir hedef vardı: En iyi üniversiteleri kazanmak. Bunun için en doğru eğitimi almak ve iş dünyasında güçlü bir yere sahip olmak istiyordu.

IB Diploması ve Tarihsel Arka Planın Derinliği

İşte tam bu noktada, Kaan biraz daha derinlemesine araştırma yaparak IB diploması ve onun sunduğu imkanlar hakkında daha fazla bilgi edinmeye başladı. IB (International Baccalaureate), dünya çapında geçerliliği olan bir diplomaydı ve sadece akademik anlamda değil, öğrencilere düşünsel özgürlük, eleştirel düşünme, çok kültürlülük gibi değerleri aşılamayı hedefliyordu. Kaan, bunun ne kadar değerli bir fırsat olduğunu fark etti.

Fakat, Kabataş Erkek Lisesi, şu an için IB diploması sunmuyor; sadece Türk müfredatına odaklanıyor ve öğrencilerine bununla ilgili derinlemesine bir eğitim sağlıyor. Kaan, tarihsel bir perspektiften bakarak Kabataş’ın köklü geçmişinin aslında yerel bir müfredatla en iyi şekilde devam etmesinin doğru olduğuna karar verdi. Ancak bu, Cemre’nin söylediklerinin doğru olmadığı anlamına gelmiyordu. Çünkü Kaan, sadece bir diploma almak değil, aynı zamanda okulun sosyal anlamda sunduğu olanakları ve toplumsal katılımı da hesaba katmak zorundaydı.

Kabataş Erkek Lisesi ve Gelecek Perspektifinin Çatışması

Bir gün, Kaan ve Cemre, okuldan sonra birlikte bir kafede oturduklarında, Kaan, “Peki Cemre, sence Kabataş’ta eğitim almakla, başka bir uluslararası okulda IB almak arasında fark nedir? Hangi seçenek benim için daha uygun olur?” diye sordu. Cemre, birkaç saniye düşündü ve sonra şöyle dedi: “Kaan, bence her iki yolun da kendine göre avantajları var. Eğer sen uluslararası bir bakış açısı edinmek istiyorsan, o zaman IB diploması kesinlikle doğru tercih olabilir. Ama bu, senin kültürel olarak gelişmeni engelleyen bir şey değil. Kabataş’ın sana sunduğu imkanlar da çok değerli. Bu okulda yönetim, organizasyon ve liderlik becerilerin oldukça gelişebilir. Bu da ileride sana hem iş hayatında hem de sosyal yaşamda büyük avantaj sağlar.”

Kaan, Cemre’nin söylediklerinden etkilendi. Bir bakıma, hem sosyal anlamda gelişim sağlayan hem de akademik başarıda öne çıkabilecek bir yolu seçmenin peşindeydi. Sonuçta, Kabataş Erkek Lisesi, uluslararası IB diploması vermese de, sunduğu diğer imkanlarla, kendisi için doğru bir seçim olabilirdi.

Sonuçta Ne Olacak? Sizin Fikriniz Nedir?

Kaan’ın hikayesi, aslında eğitimdeki en büyük sorulardan birine dair bir bakış açısı sunuyor: “Hangi okul, hangi eğitim programı, gerçekten bana uygun olur?” Erkekler genellikle daha çok pratik ve hedef odaklı yaklaşarak üniversiteye geçiş ve kariyerle ilgili fırsatları ön planda tutarken, kadınlar daha çok toplumsal ve duygusal gelişimi önemseyebilir. Her iki bakış açısının da kendine göre avantajları var ve aslında bu farklar, her öğrencinin kişisel hedefleri doğrultusunda okul seçiminde belirleyici olabilir.

Sizce, bir okulda diploma almak mı, yoksa sosyal beceriler ve toplumsal gelişim mi daha önemli? Kabataş Erkek Lisesi gibi köklü okullar, IB diploması sunmasa da yine de öğrenciler için yeterince faydalı olabilir mi?