Doğu Almanya'da Erich Mühsam için resmi olmayan anma kampanyamız böyle gerçekleşti

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Bu açık kaynaklı bir katkıdır. Berlin yayınevi, ilgilenen herkese, ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı sunuyor.

Bir fotoğrafa bakıyorum. İzleyiciye bakan yarım daire şeklinde duruyoruz. Ortada, uzun tüylü saçlı, oldukça zayıf bir kişi, şu anda okuduğu bir metnin bulunduğu bir kağıt parçasını iki eliyle tutuyor. Şair arkadaşım Lo, tişört giymiş, sol omzuna atılmış deri ceketli. Yanımdaki de ince ve ince, sol omzumda deri ceket, sağ elimde sigara, o benim.

Fotoğrafta başka bir kadın daha görüyorsunuz, Ko, sakallı, kızıl saçlı, gözlüklü, elinde bira şişesi tutan, her işte usta, bizden birkaç yaş büyük, Yahudi kökenli, babası sürgündeki komünist bir anne babanın babası. Sovyetler Birliği.

Açık kaynak
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.

Sonra, selamlamak için yumruğunu havaya kaldırırken yüzü tanınmayan bir adam; o gün özel bir devrimci coşkuyla dolu, daha doğrusu, yolda hızla boşalan bir şişeyi evin duvarına atmak zorunda kaldığı için şişen bir adam.

Sonra altı kişi daha var, hepsi yirmili yaşlarının başlarından ortalarına kadar. Sadece biri daha yaşlı, sakallı bir adam, zaten grileşmiş ve Humboldt Üniversitesi'nde çalışıyor. İnsanlar gülümser veya dostane, düşünceli bir şekilde ileriye bakarlar. Sadece Lo bu fotoğrafta biraz huysuz görünüyor, sonuçta ders verirken fotoğrafçının sözünü kesiyor.

Oranienburg'da Erich-Mühsam-Straße'nin karşısındaki prefabrik binalar, fotoğrafta önünde bulunduğumuz polis binasının pencere camlarına yansıyor.

Kampanyamız öncesinde Erich Mühsam'ın anıt taşını aradık ama başlangıçta başarılı olamadık. Lo ve ben, SA tarafından “vahşi” geçici toplama kampı olarak kullanılan eski bir bira fabrikası olan binayı bulduk. Ancak 10-11 Temmuz 1934'ü kapsayan o gece, olay yerinde Mühsam'ın öldürüldüğüne dair hiçbir bilgi yoktu.

Sonunda Oranienburg Halk Polis Bölge Ofisi'nin önünde durması gereken yeni bir taş olduğunu öğrendik. Ve orada 1981'de Oranienburg'daki o küçük mitingi hazırladık ve daha sonra fotoğrafta ölümsüzleştirildi.

Bir Stasi çalışanı kapıyı çaldı

Elbette bunu tek başımıza planlamadık. Davetsiz katılımcılar da geldi. Eylemden önce bile Lo'nun dairesinin kapısı çalındı. Devlet Güvenlik Bakanlığı'nın bir çalışanı bunu öğrendi ve bilmek istedi. Lo bilgi verdi: Arkadaşımın “edebiyat”a ağırlık vermesiyle bir anma töreni planlandı. Ve parmağı Mühsam baskısında. Hiçbir medya bağlantımız yoktu ve kendimizi Batı medyası aracılığıyla tanıtıp isim yapmak gibi bir niyetimiz yoktu. Eyaletteki güvenlik durumunun bizim tarafımızdan tehdit edilmediği açıktı ve adamın daha fazla itiraz etmesi mümkün değildi.

Ancak daktilo edilmiş şiirleri zahmetli bir şekilde ağaçlara ve hareket halindeyken başka yerlere iliştirmekten, yani dağıtmaktan kaçınmalıyız. Ancak 10 Temmuz'da Oranienburg'da buna bağlı kalmadık; metinleri sonunda Doğu Almanya'da yayımlanmıştı.

Rotamız ilk olarak S-Bahn vagonundan Erich Mühsam adlı Mitropa kolektifinin işlettiği istasyon restoranına çıktı. Kasabadaki restoran ve sokağın yanı sıra bir kışla da antimilitaristin adını taşıyordu. Neredeyse on yıl önce orada askere alındım.

Böylece yola çıktık. Çok geçmeden diğer şiirlerin yanı sıra aşağıdaki şiir de rüzgarda uçuşmaya başladı. Devlete sadık birçok vatandaşın kaşınmasına neden olmuş olabilir:

İnsanların korku telaşını gördüm.

Kölenin nefes nefese olduğunu duyuyorum.

Sonra yüksek sesle bağırdım: Kanunları çiğneyin!

Devleti yok edin! Kendiniz için cesaret sahibi olun!

Kanun nedir? Devlet neyi dikkate alıyor?

Adam özgür ol! Hukuk özgür olsun!

Özgür kişi kendi tavsiyesine uyar

Elbette yoldaş için hazır, yaklaşan döküntüye karşı ilaç gibi bir reçetemiz vardı:

İnatla aynı görüşte duranın vay haline!

Oraya takılıp kalır ve ruhunun kanatları kırılır.

Küçük gösterimiz cesurca ilerledi. İki veya üç tane daha eklenmelidir.

Bir şey mi bağırdık, bir şey mi söyledik?

Belki:

Salata yeriz, evet yeriz yemek yemek salata

Ve ondan sebze yiyin erkenden geçe!

Veya:

O büyük bir piç,

Heine duygusunu kaybetmiş biri.

Hatırlamıyorum ama kesinlikle göz ardı edilemezdik ve her zaman açıktık. İyi donanımlıydık: omuz çantalarımıza daktiloyla yazılmış metinler ve bantlar, bira, kırmızı şarap ve schnapps!

Bana schnapps ver, sonra ruhum

özlem!

Boğazımdan sonra bana içki ver

vıraklıyor!

Berliner Straße boyunca devam edin. En yakın ağaca başka bir şiir iliştirilmişti:

…isyancılar görevi daha iyi bilir,

boyunduruğa boyun eğmektense. Teslim olmak yalan söylemektir!

Yol kenarında, yani mülkün kenarında bulunan birkaç çiçek, bir buket haline geldi ve daha sonra onurlu bir işleve sahip oldu. Ayrıca muhteşem bir devedikeni kestim.

Polis binası göründü. Biz de üniformalı bir adam pencereden dışarı doğru eğilmiştik. Yüzünün önünde bir kamera var. Fotoğrafçımız elinden gelenin en iyisini yaparak karşılık verdik.

Anıt taşına vardığımızda yarım daire oluşturduk. Sonra karakolun kapısı açıldı ve tıknaz bir polis memuru bize doğru koştu. Her iki elinde de büyük bir bardak su var. Çiçekler için, Lütfen!

Artık herkes anıt taşın önüne oturmuştu. Ayakta durmayı tercih eden kızıl saçlı Ko dışında.

İkinci fotoğrafa bakıyorum: Yer karolarının üzerine çömelmiş oturuyoruz. Taşın üzerinde bir kaç çiçek kalmış ve kenarından sarkan bir deri ceket var, benim olabilir. Bu ikinci fotoğrafta taş levhanın üzerindeki ayet tam olarak okunamıyor, ben ve bir başkası sırtımızı ona dayamış durumdayız.

Daha fazla metin sunulmaktadır:

Şiir yazmak isteyen herkes başarılı olur

Goethe'nin yaptığı gibi yapıyor!

Ve:

Neden dünyaya ve insanlığa lanet etmiyorum?

Çünkü aradığım kişiyi hissediyorum.

İşte fotoğrafçımız Uzun Olan da artık fotoğraflandı ve bir tane daha eklendi. Gus, geç kaldık çünkü Rostock'tan geldik. Şimdi orada oturup kendimize şunu söylüyoruz: ne? – Fotoğrafta ne yazık ki konuşma baloncuğu yok.

Son olarak “The Internationale” söylendi ve ben de metni yakalayabilme umuduyla dudaklarımı oynattım.

Ertesi yıl yine bir düzine cesur (zamansız mı?) bir araya toplandık. Bu sefer enstrümanlarla donanmış üç arkadaş oradaydı.

Paçavra şarkısını çaldılar:

Boynunda kravat yok, çantada para yok.

Biz bir grup perişan paçavrayız,

vatandaşın tükürdüğü…

ve çelloda özgün bir beste çaldım.

Resmi ve gayri resmi anma

Bir yıl daha geçti ve aralarında bazı serserilerin de bulunduğu otuzdan fazla kişi anıt taşta toplandı. Öğleden sonra geç saatlerde çok sayıda sempatizan geldi; aralarında Erich'lerden biriyle birlikte diğer Erich'ten puan almayı ümit eden çok sayıda başvuru vardı. Daha sonra Hohen Neuendorf'taki bir sitede bahçe hortumu altında çıplak dansın yapıldığı coşkulu bir parti düzenlendi. Yanlış hatırlamıyorsam bir kültür merkezi yöneticisinin malı.

Daha sonra, şehrin batı kesiminde, Oranienburg'un sadece birkaç kilometre güneyinde, bir FDJ etkinliğinin parçası olarak şair ve anarko-komünist için resmi, deyim yerindeyse millileştirilmiş bir anma töreni düzenlendiğini öğrendim. Umarım bir bohemin anısına yakışır şekilde uygun bir kültürel program ve bol alkollü içkiyle.

Bohemlik, kişinin varlığının derinliklerine kök salmış bir niteliktir ve yaşamın dışsal yapısında meydana gelen değişiklikler yoluyla ne edinilebilir, aşılanabilir ne de kaybolabilir.

Uwe Ducke, kendi deneyimlerine ve uzun yolculuklara dayanarak hikayeler yazıyor. Son olarak kısa öykülerden oluşan “İç ve Dış” (2023) koleksiyonu molokoplusrecords tarafından yayımlandı.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir gönderidir. İle Açık kaynak Berlin yayınevi ilgilenen herkese bu fırsatı sunuyor İlgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunmak. Seçilen katkılar yayınlandı ve onurlandırıldı.