“Büyük bir çaresizlik var”

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Hıristiyanlıkta kiliseler açık ama aynı zamanda katı kurallar koyarlar. İslam'da, özellikle Sünniler arasında böyle bir merkezi otorite yoktur. Bu nedenle yerel imamlar, herhangi bir soru veya şüpheleri olduğunda inananların ilk temas noktasıdır. Onlar sadece dua liderleri değil aynı zamanda papazlar, danışmanlar, akıl hocaları ve kültürel aracılardır. Müminler üzerindeki etkileri de buna bağlı olarak büyüktür.

Şu ana kadar yaklaşık 2.500 Alman camisinin neredeyse tamamı yurt dışında eğitim almış ve çoğunlukla orada büyümüş imamlardan oluşuyor. Bu durum artık Alman imam eğitimiyle değişmeli. Ender Çetin, geçtiğimiz Eylül ayında Osnabrück'teki Islamkolleg Deutschland'da imamlık diplomasını alan ilk sınıf olan 26 Müslümandan biri.

Ancak imamlar için yeni rekabet internetten geliyor: Vaizler TikTok ve Instagram'daki on binlerce takipçiye radikal mesajlar yayıyor. Bu çevrelerde “liberal” kirli bir kelime olarak görülüyor ve halifelik tek alternatif. Yeni imamlar bunu durdurabilecek mi?

Açık kaynak
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.

Sayın Çetin, siz Almanya'da yetişmiş birinci sınıf imamlardansınız. Türkiye'deki bir imamdan aranızdaki en büyük fark nedir?

Almanya'daki yaşamın gerçekliğini biliyor olmamız büyük bir avantaj. Bu, öncelikle soru ve belirsizliklerle imamlarına dönen cami ziyaretçilerine fayda sağlar – bazen çok pratik niteliktedir. Dillerini, argolarını, mizahlarını, sorunlarını anlıyoruz. Bazı durumlarda yurt dışından imam getirmek de mantıklı olabilir.

Markus Waechter/Berliner Zeitung

KİŞİYE

İmam Ender Çetin, 1976 yılında Türk misafir işçilerin oğlu olarak Berlin'de doğup büyüdü. Berlin'de eğitim bilimleri ve Türkiye'de uzaktan eğitim yoluyla İslam teolojisi okudu. 2017 yılına kadar Neukölln'deki Türk-İslam Cemaati Şehitlik Camii'nin başkanlığını yaptı. Ayrıca Federal Yurttaşlık Eğitimi Ajansı'nda diyalog kolaylaştırıcısı olarak ek yeterlilikler de tamamladı. Şu anda hapishane papazı olarak çalışıyor ve çocuk gözaltı merkezinde Cuma namazını kıldırıyor. Ender Çetin, 2014 yılından bu yana Meet2Respect'te yer alıyor ve Ocak 2020'den bu yana görev yapıyor.

Örneğin ne zaman?

Kendilerini Türk dilinin ve kültürünün yeşerdiği kültür dernekleri olarak gören camiler de bulunmaktadır. Kendi ülkenizden bir imamı davet etmek mantıklıdır. Bu nedenle her zaman cami derneklerinin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalısınız. Türkiye'deki eğitim genellikle daha uzun ve daha derinlemesinedir. Sonra en iyi ve en melodik Kur'an okuyucuları gelir.

Yabancı imamlar burada sıklıkla muhafazakar bir din görüşünü yaymakla suçlanıyor.

Bu yerel topluluklara bağlıdır. Ancak bu imamların belli kurallara uyması gerektiği doğrudur. Ben de Türkiye'nin en büyük şemsiye kuruluşu Ditib'te çalıştım. Orada tanıştığım imamların çoğu metinleri çok çağdaş bir şekilde yorumladılar. Ama sonra bunu vaazlarında aktarmaya cesaret edemediler. Nedenini sorduğumda ise şöyle diyorlar: Cemaat bunu anlamaz ve en kötü durumda, menşe ülkelerindeki dini otorite onları kovabilir veya başka bir topluluğa nakledebilir.

Diplomanızı geçen Eylül ayında aldınız. O zamandan beri ne oldu?

Hayatımda neredeyse hiçbir şey değişmedi. Halen cezaevinde papaz olarak çalışıyorum ve Meet2Respect projesi için okullara gidiyorum. Orada bir haham meslektaşımla birlikte öğrencilerin önünde duruyorum, sorular soruyor ve soruları yanıtlıyorum. Ama artık kendimi daha güvende hissediyorum; tanınmış, eğitimli bir imamım.

Yılınızdaki diğerlerinin iş durumu nasıl?

Pek çok kişi bundan sonra ne olacağını merak ediyor. Hastanelerde ve hapishanelerde olduğu gibi Bundeswehr'de de Müslüman papazlara büyük ihtiyaç var. Ancak henüz iş teklifi yok. Artık hepimizin sertifikaları var ama bazılarımız hâlâ eski işlerimizde, okulda ya da havaalanı işçisi olarak çalışıyor. Umduğumuz bu değildi.

İçişleri Bakanı Nancy Faeser'e göre amaç yurt dışından gönderilen imamların kademeli olarak tamamen değiştirilmesi.

Soru şu: Bu imamlara kim maaş veriyor? Kilise vergisi gibi cami vergisi de yok. Bireysel cami dernekleri gerekli kaynaklara sahip değil ve gönüllülük çoğu zaman tek seçenek. Ancak bunun gibi bir şeyin projeler yoluyla finanse edilebileceğine dair umut var. Ya da imamların istihdam edilebileceği merkezi bir dernek kurulmalı.

ARŞİV: İmam Ender Çetin, çok dinli namazda Berlin polisi ve itfaiyeyle konuşuyor.

ARŞİV: İmam Ender Çetin, çok dinli namazda Berlin polisi ve itfaiyeyle konuşuyor.Carsten Koall/dpa

Bazı Müslümanlar “Alman devlet İslamı”ndan korkuyor. Burada yetişmiş bir imam olarak kabul edilecek misiniz?

Kendi Türkçe konuşan çevremde de şunu duyuyorum: “Evet, devlet elbette Türkiye’den imam istemiyor, kendi İslam’ını yaratmak istiyor.” Almanların etkisindeki İslam anlayışı o kadar uzak ki.

Bunu daha ayrıntılı olarak açıklamanız gerekirdi.

Kültürler dini şekillendirir. Bu nedenle Türk, Fas, Fars veya Endonezya İslam'ından söz edilebilir. Sorun, kültürel değerlerin sıklıkla din olarak yanlış anlaşılmasıdır. Örneğin kız çocuklarına getirilen kısıtlamalar ve kadınların rolleri. Bunlar, daha yakından incelendiğinde din ile pek ilgisi olmayan geleneksel değerlerdir. Dolayısıyla Almanya'da, Türk veya Arap koşulları için yeni olabilecek, ancak yine de teolojik kaynaklara göre sağlam temellere dayanan ve meşru olabilecek yeni bir din anlayışının gelişmesi mümkündür. Önemli olan tek şey, bu “Alman İslamı”nın Müslümanlar arası tartışmalar yoluyla ortaya çıkması ve bir şekilde yukarıdan dayatılmamasıdır.

İmam olmaya kişisel olarak ne zaman karar verdiniz?

Başlangıçta bir kimlik krizi vardı. Gençtim ve kendime şu soruyu sordum: Nereye aitim? Müslüman mıyım, değil miyim? Ben aslında kimim ve neyim? Ailem o kadar dindar değildi. Ama toplumun baskısını hissettim: Bütünleşmek zorundasın ve sonunda ait olmuyorsun. Bu bana bir şeyi savunmam gerektiğini hissettirdi. Ve böylece 17 yaşımda giderek daha dindar oldum.

Bu nasıl kendini gösterdi?

Şimdilik sıradan şeyler: Alkol tabuydu, günde beş vakit namaz kılmaya başladım. Kendime karşı çok katıydım. Mesela 13-14 yaşlarımda kılmadığım namazların tamamını kaza etmem gerektiğini düşünüyordum. Ama bu sefer pişman değilim. Toplum genellikle bu tür gençleri radikal olarak etiketliyor, ancak bence bu gelişme, büyümeye devam edebilmeniz ve geçmişte nerede yanıldığınızı kendiniz fark edebilmeniz için önemli.

Bunu kendi gençliğimden farklı biliyorum. Siz de isyan ediyorsunuz ama burjuva karşıtı bir duruş sergileyerek. Müslüman gençler neden muhafazakar yolu seçiyor?

Çünkü toplumda dinsiz bir anlayış hakimdir. O zaman din, çoğunluk toplumundan uzaklaşmanın bir aracı haline gelir. Bir genç için önemli olan iyi ya da kötü olmanız değil, herhangi biri olmanızdır. O toplum seni fark ediyor. Ve eğer İslam toplum için kötüyse, o zaman daha da “Müslüman” olursunuz, kendinizi güçlü ve tehlikeli hissedersiniz. Geçmişte burada doğup büyümüş olsanız bile hâlâ “yabancı”ydınız. Artık toplum için siz her şeyden önce bir Müslümansınız, esrarengiz ve potansiyel olarak tehlikeli bir insansınız.

Toplumun çoğunluğu bu önyargılara sahip olmasaydı dini aşırılık daha az olur muydu?

Evet, paradoksal olarak o zaman insanların daha az dindar olacağını düşünüyorum. Daha az kadın başörtüsü takacak ve daha az insan camiye gidecekti.

ARŞİV: Haham Elias Dray (solda) ve İmam Ender Çetin meet2respect tandem projesinde öğrencilerle konuşuyor.  Kampanya sırasında eğitim yönetiminin Yahudi karşıtlığına karşı aldığı önlemler kapsamında bir imam ve bir haham birlikte okulları ziyaret ediyor.

ARŞİV: Haham Elias Dray (solda) ve İmam Ender Çetin meet2respect tandem projesinde öğrencilerle konuşuyor. Kampanya sırasında eğitim yönetiminin Yahudi karşıtlığına karşı aldığı önlemler kapsamında bir imam ve bir haham birlikte okulları ziyaret ediyor.Britta Pedersen/dpa

Birçok genç arasında bir tür protesto kimliğinden bahsediyorsunuz. İslamcılar bunu yeni takipçi kazanmak için de kullanıyor mu?

İşin üzücü yanı da bu. Kendilerini TikTok imamları ilan eden kişiler de dine olan ilgiden faydalanarak, kanallarında dinin tamamen çarpıtılmış bir imajını aktarıyor ve kaba mesajlar yayıyor. Bazılarının onbinlerce takipçisi var.

Ne duyuyorsun?

Oğlum geçenlerde bana, doğum gününü gayrimüslim arkadaşlarıyla kutlaması hakkında ne düşündüğümü sordu. Bir TikTok imamı bunun dine aykırı olduğunu iddia etti. İnternet vaizleri bu tür gündelik sorulara on saniyelik Haberlara sığacak kadar kısa ve basit yanıtlar veriyor. Gençliğin dilini konuşuyorlar ama farklı bir zamandan gelen mesajları aktarıyorlar. Mesela Hristiyan ve Yahudileri arkadaş edinmenize izin verilmiyor. Daha sonra Kuran'daki ayetleri bağlamından kopararak bunu meşrulaştırıyorlar. Yeni hilafet çağrısı yapan son derece aşırı gösterilerin arkasında da “Nesil İslam” gibi kanallar var. Bu bizi düşündürmeli.

Peki bu durum daha da kötüye mi gidiyor?

Evet. Bunun önemli bir nedeni, Müslümanların, özellikle de Filistinlilerin artık genel şüphe altında olmasıdır. Birisi Filistin'le dayanışmasını dile getirdiğinde şöyle diyor: “Siz Yahudi düşmanısınız.” Pek çok insan kendini haklı çıkarmak için yapılan bu baskıdan hoşlanmıyor. Ve buna karşılık olarak aşırılıklara gidiyorlar.

Bu konuda bir şeyler yapabilir miyiz?

Bir zamanlar gençlere şu sorularla ulaşmanın neden bu kadar kolay olduğunu düşünmüştüm: Bir ateistle arkadaş olabilir miyim? Saçlarımı kel tıraş edebilir miyim? Yahudi bir doktor tarafından tedavi edilebilir miyim? Benim neslim bu tür sorular sormadı. Aslında farklı bir soruyu temel aldıklarını düşünüyorum: Almanya'da nasıl Müslüman olarak yaşayabilirim? Artık menşe ülkemle bir bağlantım yoksa ve burada gerçekten kabul edildiğimi hissetmiyorsam toplumdaki yerimi nasıl bulabilirim? Bu gençler yalnızca dahil olmak ve ait olmak istiyorlar. Bu olumlu bir şey ama onların sorularını ciddiye almamız ve onlara ikna edici cevaplar vermemiz gerekiyor.

Ve bunları on saniyelik bir TikTok Habersuna koyuyoruz.

Bu kesinlikle en büyük zorluk olacak. (gülüyor)

Teseo La Marca serbest çalışan bir gazetecidir ve NZZ, taz ve Fluter dahil olmak üzere öncelikle İtalya ve İran'daki sosyal meselelerin yanı sıra göç ve İslam meseleleri üzerine de yazılar yazmaktadır.

Röportaj aynı zamanda Deutsche Welle'nin İslam ve Orta Doğu konularıyla ilgili internet portalı Qantara'da da yer alıyor.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir gönderidir. İle Açık kaynak Berlin yayınevi, ilgilenen herkese, ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı sunuyor. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.