Boşluklar, hatalar ve basmakalıp sözler

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Bu açık kaynaklı bir katkıdır. Berlin yayınevi, ilgilenen herkese, ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı sunuyor.

“Caspar David Friedrich” sergisinin girişinde bilet kontrolörü mutlu bir şekilde “Bugün şimdiden 1250 ziyaretçi” diyor. Sonsuz Manzaralar” Ulusal Galeri'de. Haziran ayının sonunda bir yaz günü ve sadece öğleden sonra 13.00. Aralarında İngilizce dilindeki sergi tabelalarından minnetle yararlanan birçok yabancı ziyaretçinin de bulunduğu yaşlı ve genç insanlar geldi.

Açık kaynak
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.

Fotoğrafların önünde ilgili yüzlerdeki ciddiyeti görmek güzel. İnsanlar bakıyor, oyalanıyor, sesli rehberi dinliyor, birbirleriyle konuşuyor. Caspar David Friedrich'in sanatının gücü, bu resimler var olduğu ve izlendiği sürece kesintisiz ve yıkılmazdır. Sergi, Alte Nationalgalerie'nin iki katında 61'i resim olmak üzere 115 eseri bir araya getiriyor.

Sergi açıldığı günden bu yana yoğun ilgi gördü.Jens Kalaene/dpa

Odaların sihirlerini üzerimde yaratmasına izin verdim. Ancak o zaman odaların son derece sade sloganına ilişkin genel metinlere dönüyorum: “Kıyılar ve dağlar onun arasında hareket ettiği yerler oldu.” Zavallı basmakalıp sözler. Caspar David Friedrich'in kendisi mi? Kenardan neredeyse tek kelime edemiyor.

Resimlerine bakmanın yanı sıra, Friedrich'in resimlere ilişkin kendi açıklamaları da ona yaklaşmanın en özgün yoludur. “Deniz Kenarındaki Keşiş” hakkında şunları yazdı: “Ayak izlerin ıssız kumsalın derinliklerinde; ama üzerinde hafif bir rüzgar esiyor ve artık iziniz görülmeyecek: kendini beğenmişlik dolu aptal adam.”

Serginin küratörü Dr. Birgit Verwiebe, 35 yılı aşkın süredir Alte Nationalgalerie'deki Friedrich resimlerinin koruyucusu. Bu resimlerin hangi iç motivasyondan geldiğini sorması gerekmez miydi? Friedrich nasıl bir insandı? “Sadık” burada uygun olabilir, ancak buna muhtemelen “yalnızlık” da dahildir. Sanatçı giderek daha da öfkelendi ve ailesinin hayatta kalması için mücadele etti. Buna karşılık, Ulusal Galeri'nin üst katının fuayesindeki biyografisi, ünlülerin şenlikli bir şekilde isimlerini anmaları gibi okunuyor.

Kardeşin 1787'deki ölümünden bahsediliyor. Bu olayın onun tüm hayatını ve sanatını nasıl şekillendirdiğine dair bir dipnot iyi olabilirdi ama bu, duygudaş okuyucunun ellerine bırakılmış. Sanatçının daha sonraki depresif evrelerinden ya da 1801'deki intihar girişiminden bahsedilmiyor. Bu bilgi olmadan, ziyaretçiler 1802 tarihli gravürlerin yanından dikkatsizce geçerler ve bu eserlerin Friedrich'in kişisel bir felaketten sonraki zor yeni başlangıcını temsil ettiğini anlamazlar: Üzerinde kuzgun olan kadın. bir uçurumun kenarı. Mezar höyüğünde uyuyan, ruhu kelebeğe kaçan çocuk. Çıplak ağaçların arasında örümcek ağı olan kadın.

“Uçurumdaki Kuzgunlu Kadın” gravürü

“Uçurumdaki Kuzgunlu Kadın” gravürüMiras Görselleri/imago

Boş alanlar, hatalar, küçük vardiyalar

Sergi metinlerinde çağdaş tarihsel ve politik bağlamdan kasıtlı olarak kaçınıldı; Napolyon düşmanı Caspar David Friedrich ve 1830'da ev arama korkusuyla Dresden'deki masasındaki kağıtları yakan demokrat gibi.

Caspar David Friedrich'in 1799'dan bu yana düzenli olarak Dresden sergisinde temsil edildiğini okursanız, yayınlanan kataloglara hızlıca baktığımızda bunun yanlış olduğunu görürsünüz. 1808'den 1811'e kadar olan en önemli boşluk Fransız işgali döneminde meydana geldi; Frederick, Saksonya'nın Napolyon'a karşı tutumu nedeniyle bu sergileri boykot etti. Tam da bu nedenle, 1810'da Berlin'de iki tablo sergileme önerisini takip etti; bu, “Deniz Kenarındaki Keşiş” ve “Eichwald'daki Manastır” tablolarının satın alınmasına ve atılım yapmasına yol açtı. Yani küçük bir yanlışlıktan daha fazlası.

Kendimi bu birkaç öngörüyle sınırlamak istiyorum ve bir bütün olarak ele alındığında boşlukların, hataların ve küçük kaymaların büyük dengesizlikler yarattığını belirtmek istiyorum. Karmaşık yalnızlık pürüzsüz bir kahramana dönüşür. Burada bir Friedrich filmi üzerinde mi çalışıyorsun?

“Versiyonlar” bölümünde bazı ziyaretçilerin yüzlerinde şaşkınlık okunabiliyordu. Kopyalar. Kayıplar” başlıklı oda. Karışıklık, orijinal olarak iki hatta dört versiyonda yorumsuz olarak yan yana asılı duran “Ayı Düşünen İki Adam” ve “Baltık Denizi'nde Geçmek” motifli resimlerin kalitesindeki güçlü dalgalanmalardan kaynaklanıyor. Odada bulunan metin, bir yandan her eserin benzersizliğini vurguluyor, arada sırada tekrarlanan tekrarlardan söz ediyor ve ardından Friedrich'in kendi eserlerini titizlikle kopyalamadığını, aksine onları çeşitlendirdiğini ekliyor. Bu o kadar genel ki her şeyi açık bırakıyor. Şimdi ne var?

“Ay'ı Seyreden İki Adam”

“Ay'ı Seyreden İki Adam”Elke Estel/Hans-Peter Klut, SKD

Bazı resimlerin tipik uygulama inceliğinden yoksun olduğu açık ve ziyaretçilerin “Bunu kim çizdi?” gibi şeyler söylediğini duydum. Ziyaretçilerin büyük ana eserlere dayanarak bu özel tabloya karşı bir his geliştirdikleri açıktır. Haklılar. Çünkü özel mülkiyete ait bazı örneklerde göze çarpan şey, bir başyapıtın kalitesi değil, daha ziyade geçici, kaba bir tablodur. Bunlarda, yabancı taklitlerin bir özelliği olan, yanlış anlaşılan ayrıntıların vurgulanmış bir şekilde çoğaltıldığını gördüm.

Sahte Friedrich'ler mi?

“Baltık Denizi üzerindeki küçük haç” da eski bir dosttu. Geçen yıl sahibinin onu sunduğu Villa Grisebach'ta yakından inceleme fırsatım oldu. Prof. Werner Busch da bunun Friedrich'in bir eseri olduğunu söyleyerek gerekçesini ortaya koydu. Bu özelliği de küçük bir kitapçıkta yazdı. O dönemde bu konudaki şüpheler açıkça ifade ediliyordu.

Öyleyse “atfedilen” ekleme burada asgari müze standardı olmaz mıydı? Ulusal Galeri'deki resimlerin tabi tutulduğu teknik incelemenin, iddiaya devam etmeden önce bunu amaçlaması gerekmez mi? Özellikle sanatçının resimlerinin yakın zamanda müzayedede elde ettiği muazzam fiyatlar göz önüne alındığında, bu bir zevk olmaya devam ediyor.

Gerçek olmayan biyografik anlatı, sahte Friedrichs (çizimler dahil) sanat tarihi kendi kendini yok etmiyor mu diye soruyorum kendime. Gelecekte sergi metinlerinin yapay zeka kullanılarak daha ucuza üretilmesi fikri ortaya çıkabilir.

Konunun netleşmesi umuduyla 350 sayfalık “katalog”u elime alıyorum. Hayal kırıklığı. Tamamen geniş formatlı, çift sayfalı resimlere dayanan bir resimli kitap. Katalogda listelenen eserlerde, kullanıcının daha derine inmesine olanak tanıyan parmakla işaret eden yorumlar, daha yeni bilimsel bulgulara referanslar ve literatüre hiçbir referans bulunmamaktadır. Bu evde, bugün hâlâ kullandığımız ne güzel sergi katalogları vardı!

Böyle düşününce müze dükkanındaki kitap yığınına bakınca kamu sponsorlarının neden itiraz etmediğini merak ediyorum. Almanya 1998'de Washington Deklarasyonu'nu imzaladı ve o zamandan beri kaynak araştırması müze standardının bir parçası oldu; bunu da boşuna “katalog”da arıyorum. Sergide zulme uğrayan Yahudi halkının mallarından gelen Friedrich tabloları var, dolayısıyla hala açıklığa kavuşturulması gereken çok şey var.

“Watzmann” tablosu da Yahudi menşeli; 2002 yılında Nationalgalerie için yasal Yahudi mirasçılarından satın alındı; bu tablo, Nationalgalerie'ye “kalıcı kredi” olarak sunulan Deka-Bank Frankfurt am Main aracılığıyla sağlandı. Ziyaretçinin bu hikayeyi anlaması pek mümkün değil çünkü nesne tabelasında sadece şunu yazıyor: “Berlin'deki Devlet Müzeleri, Ulusal Galeri – Deka Frankfurt/Main'den ödünç alınmıştır”.

“Watzmann” sergide görülebilecek

“Watzmann” sergide görülebilecekJuergen Blume/epd

Ulusal Galeri'nin bodrum katındaki büyük müze kitapçısında yeni yayınları ilgiyle karıştırıyorum. Ayrıca Werner Buch'un “Baltık Denizi Üzerindeki Haç” hakkındaki küçük kitabına iki yığın halinde tekrar rastladım. Neyin eksik olduğunu görünce şaşırdım: Örneğin Sabine Rewald'ın, sanatçının Rusya koleksiyonlarındaki tablolarını konu alan, 2024'te yayınlanan cildi.

Wikipedia'yı okumak daha mı iyi?

Aynı şekilde Helmut Börsch-Supan'ın 2023 tarihli temel ve son kitabı “Caspar David Friedrich. Onun düşünceleri.” Hiç kimse, 1958'de Friedrich üzerine tezini yazan ve resimlerin belirgin simetri ve geometrisine vurgu yapan sanatçı hakkında onun kadar çok şey yayınlamadı. 1973 yılında bugün hala geçerli olan raisonné kataloğunu yayınladı. O zamandan bu yana, bazıları temel katkılar olmak üzere 30'dan fazla yayın yayınladı.

Helmut Börsch-Supan'ın Berlin-Charlottenburg'da asılı olarak satın aldığı sanatçının beş tablosu bulunuyor; bunlardan üçü aynı zamanda Ulusal Galeri'deki güncel özel sergide de görülebiliyor. Bu arada, bugün sanatçının tek bir eserini bile satın alamayacak fiyatlara satın alınmışlardı.

Müzeden düşündüğümden tamamen farklı sorularla ayrılıyorum. Serginin ve ilgili “kataloğun”, görüntülerin internete akın ettiği bir dönemde hangi içgörüleri getirmesi amaçlanıyor? Müze burada hâlâ müzecilikle ilgili sorumluluğunu yerine getiriyor mu? Her durumda, Caspar David Friedrich hakkındaki Vikipedi makalesi kısmen Berlin kataloğu ve sergi metinlerinden daha geniş bir bakış açısına dayanmaktadır.

Şimdi Caspar David Friedrich yılının yarı zamanı. Hamburg rekor sayıda ziyaretçiyle kapandı. Ulusal Galeri 4 Ağustos'ta kapanıyor. Greifswald, Dresden ve Weimar'daki sergiler hâlâ açılıyor. Geriye dönüp baktığımızda, pek de ucuz olmayan bu sihirden elde edilen bilgileri sormamız gerekecek.

Dr. Iris BeHaberlert, 1968 doğumlu, sanat tarihçisi, 18. ve 19. yüzyıl Alman grafik ve resmine odaklanıyor, Carl Blechen. Berlin-Brandenburg Sanatçılar Sözlüğü'nün ortak editörü ve Brandenburg Tarih Komisyonu üyesi, Potsdam'da yaşıyor.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir gönderidir. İle Açık kaynak Berlin yayınevi ilgilenen herkese bu fırsatı sunuyor İlgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunmak. Seçilen katkılar yayınlandı ve onurlandırıldı.

BLZ bilet mağazasından öneriler: