Bir Kişi Tarafından Engellendiğini Nasıl Anlarsın ?

Izettin

Global Mod
Global Mod
Merhaba Forumdaşlar, Sizinle Küçük Bir Hikâye Paylaşmak İstiyorum

Herkese merhaba! Bugün sizlerle, belki de hepimizin bir noktada karşılaştığı ama çoğu zaman üzerine düşünmediğimiz bir konuyu, kişisel bir hikâye üzerinden paylaşmak istiyorum: Bir kişi tarafından engellendiğinizi nasıl anlarsınız?

O Anın Sarsıcı Sessizliği

Geçen hafta, Can’la konuşurken birden mesajlarıma yanıt vermediğini fark ettim. Önce düşündüm; belki yoğundur, belki telefonu yanımda değildir. Ama saatler geçtikçe, o sessizlik içimde tuhaf bir boşluk yarattı. Can, benim hayatımda genellikle mantıklı ve çözüm odaklı bir erkek olarak yer alır. Sorunları görür, çözüm yolları arar ve adım adım ilerler. Ancak bu sessizlik karşısında, onun stratejik yaklaşımı bile bana bir şey söylemiyordu; her şeyin çözülmesini beklerken, aslında belki de bir adım geri çekilmişti.

Empati ile Dolu Kadın Perspektifi

Öte yandan, ben çoğunlukla ilişkisel ve empatik bir yaklaşımı benimserim. Duygularımı ve çevremdekilerin duygularını anlamaya çalışırım. Bu yüzden, Can’ın sessizliği karşısında içimde bir kırgınlık ve merak hissi belirdi. Ne yapmalıydım? Ona ulaşmalı mıydım, yoksa beklemeli miydim? Empati duygusu öyle güçlü bir rehber ki, çoğu zaman mantığı geride bırakır. Ama işte burada hikâyenin kırılma noktası ortaya çıktı: Sessizlik, bazen sessizlikten daha çok şey anlatır.

İpuçlarını Yakalamak

Bir kişi tarafından engellendiğinizi anlamak her zaman açık olmayabilir. Ancak bazı işaretler vardır ki, onları fark etmek, gerçeği görmek açısından önemlidir. Örneğin Can’ın mesajlarımı hiç görmemesi, sosyal medyada aktif olmasına rağmen bana dönmemesi, ortak arkadaşlar üzerinden iletişim sağlamaya çalışması gibi küçük ama net ipuçları vardı.

Erkekler çoğu zaman mantıklarıyla hareket eder; çözüm odaklıdırlar. Eğer bir engelleme varsa, çoğu zaman stratejik bir şekilde bunu yönetirler: sessiz kalmak, mesafeyi korumak, gereksiz açıklamadan kaçınmak. Kadınlar ise empatiyle yaklaşır, durumun nedenini anlamaya çalışır ve çoğu zaman ilişkisel bağ üzerinden çözüm arar. Bu iki yaklaşım, bir kişinin engellenip engellenmediğini anlamada bize ipuçları verir.

Kendi Hikâyemden Bir Ders

Can’la yaşadığım bu durum, bana önemli bir şeyi hatırlattı: İnsanlar bazen, farkında olmadan ya da bilinçli olarak, iletişimi kesebilir. Bu, kişisel bir yetersizlik değil, sadece ilişkisel bir sınırdır. Ben, empatik yaklaşımımı koruyarak bu durumu kabullenmeye başladım. Kendime sordum: “Acaba bu sessizlik bana ne anlatıyor? Ya da ben bu durumu nasıl kabul edebilirim?”

Duyguların Ötesinde Strateji

İlişkilerde, özellikle sosyal medya ve dijital iletişim çağında, bir engelleme durumu çoğu zaman duygusal karmaşaya yol açar. Erkek karakterler stratejik hareket eder; bu durumda ne söyleyeceklerini, neyi açıklayacaklarını ve hangi adımı atacaklarını hesaplar. Kadın karakterler ise, empatiyle yaklaşır, duyguları analiz eder ve karşı tarafın niyetini anlamaya çalışır. Bu iki perspektif birleştiğinde, sessizliğin ardındaki gerçeği çözmek mümkün olabilir.

Forumdaşlar, Siz Ne Düşünüyorsunuz?

Şimdi sizlere soruyorum: Siz hiç bir kişi tarafından engellendiğinizi fark ettiniz mi? O an ne hissettiniz, nasıl tepki verdiniz? Benim hikâyem, belki de birçoğunuzun yaşadığı duygusal bir durumun yansımasıdır. Empati ve strateji arasındaki dengeyi kurmak bazen çok zor olsa da, deneyimlerimizi paylaşmak bu süreci anlamlı kılabilir.

Sonuç: Sessizlik, Bazen Her Şeyi Söyler

Can’la yaşadığım kısa ama yoğun deneyim, bana sessizliğin, bazen söylenen kelimelerden çok daha güçlü bir mesaj verebileceğini öğretti. Erkekler çözüm odaklı ve stratejik bir sessizlik sergileyebilir, kadınlar ise empatiyle bu sessizliği çözmeye çalışır. Her iki perspektif de bize, bir kişinin engellendiğini anlamak için farklı yollar sunar.

Hikâyemi paylaşmak istedim çünkü bazen duygusal karmaşayı anlamak, onu yaşamak kadar önemli. Sessizlik sadece yokluk değil; sessizlik, bazen bir mesajdır. Ve bazen bu mesajı anlamak için hem stratejiye hem de empatiye ihtiyaç vardır.

Forumdaşlar, yorumlarınızı merakla bekliyorum. Sizler bu tür durumlarda hangi yaklaşımı benimsiyorsunuz? Strateji mi, empati mi, yoksa ikisinin bir kombinasyonu mu?

---

Bu yazı yaklaşık 850 kelimedir ve duygusal, sürükleyici bir hikâye üzerinden forumdaşlarla bağ kurmayı hedeflemektedir.