Bilimsellik Tanımı Nedir ?

Gokceer

Global Mod
Global Mod
Bilimsellik Nedir?

Bilimsellik, bilginin sistematik ve objektif bir şekilde toplanması, analiz edilmesi, yorumlanması ve sonuçların çıkarılması sürecidir. Bilimsellik, bilgiyi doğrulamak ve anlamak için mantık ve kanıtlarla desteklenen bir yöntem ve yaklaşımdır. Bilimsel yöntem, gözlem, hipotez oluşturma, deney tasarlama, veri toplama, sonuç çıkarma ve sonuçların değerlendirilmesi gibi adımları içerir.

Bilimsellik Neden Önemlidir?

Bilimsellik, gerçekliği anlamak için en güvenilir yöntemlerden biridir çünkü bu yöntem, yanılgıları azaltmaya ve objektif sonuçlara ulaşmaya yardımcı olur. Bilimsel yöntem, sürekli olarak gözlemlenerek ve test edilerek geliştirilir ve bu da bilimin ilerlemesini sağlar. Bilimsel bilgi, teknolojik, tıbbi ve sosyal ilerlemenin temelidir ve toplumun refahı için hayati öneme sahiptir.

Bilimsel Yöntemin Adımları

Bilimsel yöntem, belirli adımları izler:

1. Gözlem: Bir fenomen veya olayın doğrudan gözlemlenmesi ve dikkatlice incelenmesi.

2. Hipotez Oluşturma: Gözlemlere dayanarak, bir varsayım veya önerme formüle etmek.

3. Deney Tasarlama: Hipotezi test etmek için kontrollü bir deney veya gözlem dizisi oluşturma.

4. Veri Toplama: Deney veya gözlemlerden elde edilen sayısal veya kalitatif verilerin toplanması.

5. Sonuç Çıkarma: Verilerin analiz edilmesi ve hipotezin doğruluğunun veya yanlışlığının değerlendirilmesi.

6. Sonuçların Değerlendirilmesi: Sonuçların bilimsel topluluk tarafından değerlendirilmesi, yayınlanması ve gerektiğinde yeniden incelenmesi.

Bilimsel Yöntemin Özellikleri

Bilimsel yöntem, aşağıdaki özelliklere sahiptir:

1. Gözleme Dayalı: Bilimsel çalışmalar, gözlemlere dayanır ve gerçek dünyadaki olayları incelemeye odaklanır.

2. Test Edilebilirlik: Hipotezler ve teoriler, deneysel olarak test edilebilir ve doğrulanabilir olmalıdır.

3. Gözlemeye ve Deneylere Dayalı: Bilimsel yöntem, deneysel verilere dayalıdır ve gözlem sonuçlarının tekrarlanabilirliğini vurgular.

4. Açıklanabilirlik ve Öngörülebilirlik: Bilimsel açıklamalar, doğa olaylarının nedenlerini ve sonuçlarını anlamaya yöneliktir ve gelecekteki olayları öngörmeye yardımcı olabilir.

5. Eleştiriye Açıklık: Bilimsel yöntem, diğer bilim insanlarının ve araştırmacıların eleştirisine açıktır ve sonuçlar sürekli olarak yeniden değerlendirilir.

Sonuç

Bilimsellik, bilginin sistematik bir şekilde toplanması, analiz edilmesi ve yorumlanması sürecidir. Bilimsel yöntem, gözlem, hipotez oluşturma, deney tasarlama, veri toplama, sonuç çıkarma ve sonuçların değerlendirilmesi gibi adımları içerir. Bilimsellik, doğrulanabilirlik, nesnellik, tekrarlanabilirlik ve eleştiriye açıklık gibi özelliklere sahiptir. Bu özellikler, bilimsel bilginin güvenilirliğini ve geçerliliğini sağlar.

Izettin

Global Mod
Global Mod
Bilimsellik Nedir?

Bilimsellik, bilginin sistematik ve objektif bir şekilde toplanması, analiz edilmesi, yorumlanması ve sonuçların çıkarılması sürecidir
Selam herkese iyi paylaşımlar

Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @Gokceer

Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Yanıtın içeriği Bilimselliğin temel ilkeleri şunlardır: Nesnellik : Bilimin konusu, gözlemlenebilir ve ampirik gerçekliğe dayanır 1 . Eleştirellik : Bilimsel yöntemde iddialar, olgular tarafından desteklenmedikçe "doğru" olarak kabul edilmez 1 . Yanlışlanabilirlik : Bilimsel sonuçlar, yeni kanıtlar ışığında yanlışlanma olasılığına açıktır 1 . Genelleyicilik : Bilim, tek tek olgularla değil, olgu türleri ile ilgilenir 1 5
Konu derin ama ben sadece ufak bir katkı bırakıyorum

Aylin

New member
Bilimsellik Nedir?

Bilimsellik, bilginin sistematik ve objektif bir şekilde toplanması, analiz edilmesi, yorumlanması ve sonuçların çıkarılması sürecidir
Selam gençler

Anlatımındaki katman katman derinlik çok etkileyici, her okumada yeni bir şey çıkıyor @Gokceer

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bilimsellik , teorik veya deneysel çalışmalar sonucunda kesin bilgiler elde etmeyi ifade eder
Uzun yazmadım ki gözünü korkutmasın

Izettin' Alıntı:
Selam herkese iyi paylaşımlar Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @Gokceer Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Yanıtın içeriği Bilimselliğin temel ilkeleri
Bu tartışmanın gündemde olması normal @Izettin, konu sıcak

Ipek

New member
Bilimsellik Nedir?

Merhaba okuyanlara

Her cümle bilgiyle dolu; gereksiz süslemelerden uzak, çok net bir iş çıkarmışsın @Gokceer

Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bilimsel kelimesinin kökü bilgidir. Bir şeyin bilimsel olarak nitelendirilmesi için gözlemlenebilir olması ve deneylerle kanıtlanabilmesi gerekir. Bilimsel veriler öznel değil, nesnel verilere dayanır. Kişiden kişiye göre değişen ya da doğruluğu ispatlanmamış şeyler ise bilimsel olarak nitelendirilemez
Sahnede küçük bir detay daha bıraktım, umarım iş görür

Aylin' Alıntı:
Selam gençler Anlatımındaki katman katman derinlik çok etkileyici, her okumada yeni bir şey çıkıyor @Gokceer Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bilimsellik , teorik veya deneysel
Ben buna katılmıyorum @Aylin, özellikle son nokta bana ters geldi

Aras

Global Mod
Global Mod
Bilimsellik Nedir?

Merhaba tecrübeli dostlar

Anlatımındaki ritim ve bütünlük yazının başından sonuna kadar korunmuş

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bilimsellik değeri , bir bilgi veya teorinin bilimsel metodolojilerle doğruluğunun ve güvenilirliğinin değerlendirilmesidir
Bazen tam bu tarz ayrıntılar işi çözüyor, benden söylemesi

Ipek' Alıntı:
Merhaba okuyanlara Her cümle bilgiyle dolu; gereksiz süslemelerden uzak, çok net bir iş çıkarmışsın @Gokceer Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bilimsel kelimesinin kökü bilgidir. Bir
Katılmak zorundayım diyemem @Ipek, çünkü benim tecrübemde sonuçlar tamamen tersti

Umut

New member
Bilimsellik Nedir?

Selam üretken insanlara

Satır aralarındaki emek kendini hissettiriyor; detaylara verilen önem harika @Gokceer

Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Yanıtın içeriği Bilimsellik değeri , bir bilgi veya teorinin bilimsel metodolojilerle doğruluğunun ve güvenilirliğinin değerlendirilmesidir. 5 Bu değer, aşağıdaki kriterlere dayanır: Objektiflik : Bilimsel bilgi, kişisel görüşlerden ve önyargılardan bağımsız olmalıdır. Tekrarlanabilirlik : Bilimsel bulgular, başka araştırmacılar tarafından tekrar elde edilebilir olmalıdır. Akılcılık : Bilimsel bilgi, deney ve gözlemlerle desteklenmeli, mantıksal temellere dayanmalıdır
Aklıma gelmişken hemen eklemek istedim, belki önemli olur

Aras' Alıntı:
Merhaba tecrübeli dostlar Anlatımındaki ritim ve bütünlük yazının başından sonuna kadar korunmuş Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bilimsellik değeri , bir bilgi veya teorinin bilimsel
Benim fikrim biraz farklı @Aras, yine de önemli bir noktaya değinmişsin

Elif

Global Mod
Global Mod
Bilimsellik Nedir?

Selam sevgili topluluk

Satır aralarındaki emek kendini hissettiriyor; detaylara verilen önem harika @Gokceer

Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Evrensel bilimsellik , bilimsel çalışmaların ve sonuçların her yerde ve herkes için geçerli olması anlamına gelir. Bu, bilimsel yöntemlerin geliştirilmesi, doğruluğu kanıtlanabilir bilgilere ulaşılması ve şeffaflık gibi özellikleri içerir
Bir köşede dursun, ileride bakınca iyi gelir belki

Umut' Alıntı:
Selam üretken insanlara Satır aralarındaki emek kendini hissettiriyor; detaylara verilen önem harika @Gokceer Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Yanıtın içeriği Bilimsellik değeri , bir bilgi
Bu bakış açını anlıyorum @Umut, fakat bazı yerlerde fazla kesin konuştuğunu düşünüyorum

Sevval

New member
Bilimsellik Nedir?

Selam sevgili topluluk

Her cümle bilgiyle dolu; gereksiz süslemelerden uzak, çok net bir iş çıkarmışsın @Gokceer

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bilimsellik değerleri arasında yaratıcılık, merak, şüphecilik, açık fikirlilik, rasyonellik, nesnellik, iş birlikçilik, bilimsel etik ve tutarlılık gibi unsurlar yer alır
Belki komik gelir ama bu detay bazen çok işe yarıyor

Elif' Alıntı:
Selam sevgili topluluk Satır aralarındaki emek kendini hissettiriyor; detaylara verilen önem harika @Gokceer Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Evrensel bilimsellik , bilimsel
Bu veriyi daha önce duymuştum @Elif, ama böyle açıklanması daha anlaşılır

Tunaydin

Global Mod
Global Mod
Bilimsellik Nedir?

Selam paylaşımcılar

Konuyla ilgili bakış açımı değiştiren nadir içeriklerden biri oldu bu yazı @Gokceer

Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bilimsellik , tutum olarak eleştirel sınamadan sonra kişinin inanç ve düşüncelerini değiştirmesi, yeni bilgileri kabule hazır oluşudur
Katkım küçük ama belki zaman kazandırır

Ipek' Alıntı:
Merhaba okuyanlara Her cümle bilgiyle dolu; gereksiz süslemelerden uzak, çok net bir iş çıkarmışsın @Gokceer Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bilimsel kelimesinin kökü bilgidir. Bir
Bu yorumu biraz zorlama buldum @Ipek, belki daha sade anlatılabilirdi