Yeni bir savaş hakkında uyarı olarak bir postacı kadının deneyim raporu

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
“Berlin, 23 Kasım 1943, saldırı günü. Kendi deneyimim” sararmış daktilo sayfasındaki başlık, harfler solmuş, kağıdı bir tahta kurdu kemirmiş. Metin hemen aşağıda başlıyor:

“İş yerinde zor bir gün geçirmiştim” diyorlar, “şimdi de her akşam olduğu gibi yurt dışından gelen yayınları dinlemek için küçük radyomun başına oturuyorum. Bu yüzden dünyada olup bitenlerden ve olabileceklerden her zaman haberdardım. Aslında çok yorgundum ama alarm sirenlerinin her gün çaldığı ve insanların her geçen gün daha da yoksullaştığı bu yerde haftalarca uyumayı kim düşünebilirdi.

Bu, benden önce Berlin-Kreuzberg'deki Nostitzstrasse'de yaşayan, neredeyse unutulmuş yaşlı kadın Gerda Deckwardt tarafından yazılmıştır. Otuz yılı aşkın bir süre önce onun dairesine ve hayatına taşındım. Her şey hâlâ oradaydı; giysiler, kitaplar, ilaçlar, son kahvaltı mutfak masasının üzerindeydi.

Ancak şimdi, birkaç hafta önce, Alman endüstrisinin ve siyasetinin savaşı bir kez daha bir seçenek olarak gördüğü bir dönemde daktilo – tuhaf bir şekilde kaçınılmaz, neredeyse amaçlandığı gibi – ortaya çıktı. Barış için uyarıda bulunan ve çağrıda bulunan herkes, çok çabuk bir şekilde kamuoyu önünde kınanacaktır.

Sararmış bir zarfa özenle katlanan Gerda'nın mesajı, dikiş kutusunun dibindeki iğneler, düğmeler ve iplikler arasında saklanıyordu. Sözler bir ipucu gibi görünüyor.

Açık kaynak
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.

İğnelerin, düğmelerin ve ipliğin arasına gizlenmiş bir zarf var

“Alarm sirenleri çaldığında saat ancak dokuzdu ve küçük radyomu toplamak için acele etmek zorunda kaldım. çünkü bunu her gün aynı saatte yapıyordum çünkü radyo olmadan yapamıyordum. BENKelimenin tam anlamıyla dairemden dört kat merdiven aşağı koştum ve sözde hava saldırısı sığınağı aradım. Bodrum katı yanmış bir evin altındaydı ama evime en yakın yer orasıydı.

Savaşı yapan beyler yakındaki en güvenli bodrumları işgal ederken böyle bir çukurda katlanmak zorunda kalmak korkunç düşüncelerdi. Sadece biliyorum, O Buna çok kızdımSkendisi, hemen bodruma geldi, orada herkesin önünde öfkelendimSSırf Almanlar bu kadar kavgacı ve ahlaksız olduğu için bu bizim başımıza gelmek zorunda mı? Çoğu zaman bu heyecandan neredeyse kendimi kötü hissettim ama buna rağmen öfkemi asla durduramadım.”

Ve yazmaya devam ediyor, “Ama aniden etrafımıza sessizlik çöktü. Bombacılar dışarıda öfkeleniyordu ve gardiyanlar bize şunları söyledi: O Buradaki her şey bir alev denizi. Yangın bombaları sayısızdı bitkin. Her şey çılgınca çığlık atıyordu, yaşlı kadınlar uzun süredir umutları kalmadığı için ağlıyorlardı. Üç saat Bombalar şehir merkezinin dışında uzun süre etkili oldu ama sonra geldi her şey açık, herkes bodrumdan dışarı fırlıyor. Akrabaları olanlar el ele verdi.”

Gerda Deckwarth, 1943'te Mitte'de bir postacıydı ve dairesi Schützenstrasse 14'teydi. Posta üniforması giydiği dönemden bir fotoğrafta, şapkasının üzerine imparatorluk kartalı ve gamalı haçı tükenmez kalemle boyamıştı. Hayatının farklı evrelerine ait diğer fotoğraflarda genç bir kadın olarak hayalperest ve umutlu, sonra daha düşünceli, sonra içe dönük, yalnız, sessiz görünüyor. 1962'de günlüğüne “Paramın tek bir işaretinin olduğu, tereyağımın, bir parça sosisimin veya sigaramın olmadığı günler” diye yazmıştı.

Gerda'nın dikiş kutusu ve Stefan Elfenbein'in içinde bulduğu belgeler.Stefan Elfenbein Koleksiyonu

Duvar inşa edildiğinde Schützenstrasse 14 önce dikenli tellerle çevrildi, ardından yıkıldı. Nostitzstrasse'de annesiyle kalacak bir yer buldu. 1991 yılında tek başına, akrabası olmadan öldü. 86 yaşındaydı. Uzak bir akraba, yaklaşan cenaze masrafları nedeniyle mirası reddetti. New York'tan yeni gelmiştim. Mülk yönetimi, “Daireyi olduğu gibi, görünmeden alın!” dedi. Elimde bir bavul ve anahtarla taşındım. Oturma odasında, duvardaki gölgeler resimlerin eksik olduğunu ve halının üzerine bir mücevher kutusu bırakıldığını gösteriyordu; bir emlakçı kullanışlı bir şey arıyordu. Gerda'nın fotoğraf albümü ve günlüğü yatağın üzerinde duruyordu. Dikiş kutusu mutfak masasındaydı. Onu çatı katına koydum; dikiş dikmek bana göre değil. Zarf ancak bir arkadaşının vintage bluzunun düğmesini ararken ortaya çıktı. Ama hadi Gerda'nın devam etmesine izin verelim:

“Bu alev denizini banliyölerin çok üstünde görebiliyordunuz”

Tamamen yalnızdım çünkü kocam savaşa gönderilmişti ve bana uzun süredir posta gönderilmiyordu. Kalbim savaşı destekleyen her şeye karşı öfkeliydi ve en azından evimi elimde tutabilmeyi dileyerek parmaklarımı yumruk haline getirdim. Sokağa girdiğimde etrafta kırmızı, yanan bir ateşten başka hiçbir şey yoktu. Kasaba merkezi her taraf yanıyordu ve bu alev denizi banliyölerin çok yukarılarından görülebiliyordu.

Daireme giden dört kat merdiveni hızla çıktım ama burada da yangın bombaları içeri uçtu ve altı yangın kaynağı tehlikeye neden olma tehdidinde bulundu. Bazı adamlar yangını söndürmeye başlamıştı ve ben de yangınlar söndürülene kadar çiftlikten kova kova su taşıdım. Adamlar daha sonra dairemi terk etti ve ben dairemde yalnızdım. Her şey siyahtı. Tuğlalar, tahta parçaları, kurum ve daha fazla kurum. Üstteki perdeler yanmıştı, parçalar penceresiz cama asılmış ve ileri geri sallanıyordu ve ben dışarı, parlak kırmızı geceye baktım. Sıcaklık giderek arttı, balkonumda durup yangının içeri girmesin diye tıslayan duvarlara sürekli su, sadece su serpmek zorunda kaldım.

Sonra aniden alarm yeniden geldi, köpek gibi yorgundum, yüreğim üzüntüyle doluydu, hızla merdivenlerden aşağı inip bodruma indim ve yine yangın bombası yağdı gökten. Bodrumlarda artık ışık yoktu, sadece odayı küçük mumlar aydınlatıyordu. Gardiyan daha sonra aniden “herkes dışarı” diye bağırır ve bodrum alevler içinde kalır. Ve bu saldırıların ortasında. Artık hepimiz sokağın karşısındaki bodruma gitmek zorundaydık. Kimse buna cesaret edemedi çünkü Schützenstrasse'nin tamamı ateşlerle aydınlanıyordu ve uçaklar tepemizdeydi.

Ah, bazen onların bir kalbi olması gerektiğini düşündüm ve sık sık bizim de onların arkadaşı olduğumuzun bir işareti olarak ellerimi salladım ama bu alevleri kırmızı ateş ışığında asla göremezsiniz.

Tam yolun karşısına geçmek üzereyken, önüme yangın bombası düştü. Şanslı olmalısın diye düşündüm ve bunu söyleyebilirim çünkü bir süre bekledikçe bu tür şeyler daha da arttı. Daha sonra artık kilere girmedim, evin önünde durup siper aldım ve saldırının olduğu akşamın bitmesini bekledim. Yoksulların en yoksulunun evleri, son malları için nasıl sızlandığına çok az insan tanık oldu. Bazılarını bırakın gitsin, uzun sürmez diyerek teselli ettim. Ama bu acıya karşı ne gibi bir teselli vardı?”

Gerda Deckwardt, teslimat işçileri için olağan olan Alman Reichspost üniformasını giyiyor.

Gerda Deckwardt, teslimat işçileri için olağan olan Alman Reichspost üniformasını giyiyor.Stefan Elfenbein Koleksiyonu

22-23 Kasım 1943 gecesi Müttefiklerin saldırısı, Berlin'in yaşadığı en şiddetli saldırılardan biriydi. Charlottenburg, Schöneberg, Mitte'nin yanı sıra KaDeWe, Memorial Kilisesi, Hayvanat Bahçesi, Ufa Sarayı, Tell Halaf Müzesi ve Yeni Sinagog'un büyük bir kısmı yıkıldı. Rüzgar ve kuraklık çeşitli yangın fırtınalarına yol açtı. O gece birkaç bin kişi öldü ve yüz binlerce kişi evsiz kaldı.

Bazı görgü tanıklarının ifadeleri “Heil Hitler” ile bitiyor. Bu değil

“Daireme döndüğümde mutfağın yandığını gördüm. Yine yalnızdım ama silme gücüne sahiptim.” Gerda devam ediyor. “Biz de evimizdeki diğer yangınları söndürdük ve bu durum sabah saat yediye kadar devam etti. Tamamen kirli ve bitkin bir halde, biraz uyumak için kendimi dairemdeki kıyafetlerin arasına attım. Yanık kokusu ve sıcaklık beni sardı ve iki saat uyudum, bir hanımefendi gibi değil, hayır, gerçekten bir hayvan gibi.”

Hem bu gece hem de diğer bombalama gecelerine ait başka görgü tanıklarının ifadeleri de muhafaza edildi, ancak rejime olan sadakatin düzeyi şok edici. Değerlendirmeler, neredeyse hepsinde hiçbir eleştirinin, kendinden şüphenin ve hatta suçlamanın bulunmadığını, hatta bazılarının “Heil Hitler!” ile bittiğini gösteriyor; Gerda'nın raporu tamamen farklı. Basit bir Berlin postacısı olan kendisinin, adaletsizliğin, yalanların, korkunun ve propagandanın en kötü olduğu bir dönemde bile içtenlikle itaat etmeyi reddettiğini gösteriyor.

Bir komşu bana, onu ölmeden önce en son gördüğümüzde, ikinci kattaki avludaki bir partide açık mutfak penceresinin önünde durup akordeonunu çalarken gördüğümüzü söyledi. Artık merdivenleri yürüyemiyordu. Bergmannstrasse'deki mezarlıklardan birine gömülmesi bir yoksul cenazesiydi. Mezarı çoktan kaybolmuştu. Ama bize açık bir mesaj bıraktı. Ve evet sevgili Gerda, seni duyuyoruz, uyarını duyuyoruz! İşte yaşadıklarına dair son cümleleri:

“Geçen öğleden sonra, işi bitirdikten sonra çevreme daha yakından baktım ama bulduğum şey ıssızdı. Ama en büyük sevincim bu sefer bombaların doğru yere isabet etmesiydi. Yani savaşı yapanların evleri. 23 Kasım, Berlin'deki yoksullara büyük acılar yaşattı ama yine de kurtuluşa bir gün daha yaklaştı. Berlin'in üzerinde parıldayan ateşin muhteşem parıltısı kalbimde unutulmaz; cehennemin var olabilmesinin tek yolu bu!”

Dr. Stefan Elfenbein Amerikalı ve Alman, New York ve Berlin'de yaşıyor ve 1997'den 2001'e kadar Berliner Zeitung'un ABD muhabiriydi.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir gönderidir. Açık kaynak kodlu Berlin yayınevi, serbest yazarlara ve ilgilenen herkese, ilgili içerik ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı sunuyor. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.