Vasıflı işlerde vasıflı işçi sıkıntısı enerji geçişini tehlikeye atıyor

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Gittikçe daha fazla genç etkileyici olmak isterken, giderek daha az insan vasıflı bir ticaret öğrenmek istiyor. Bitkom Araştırma tarafından yapılan bir ankette her iki gençten biri, influencerları gerçek bir meslek olarak gördüğünü söyledi. Her üç kişiden biri işi kendisi yapmak istiyor.

Öte yandan Federal Mesleki Eğitim Enstitüsü, yaptığı bir araştırmada ankete katılan gençlerin yalnızca yüzde 17'sinin vasıflı bir meslek öğrenmek istediğini tespit etti. Bir kariyer seçerken bir numaralı etkileyici faktör gelecekteki beklentiler değil, sosyal çevredeki statü ve itibardır.

Açık kaynak
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.

Bunlar bütün bir sorun zincirinin kısmi yönleridir. Röportajda Alman Zanaatkarları Merkezi Birliği, 2022 yılında Almanya'da zanaat sektöründe neredeyse 20.000 eğitim pozisyonunun boş kalacağını belirtiyor. On yıl öncesine göre neredeyse iki kat daha fazla. Genel olarak, şu anda Almanya'da vasıflı mesleklerde doldurulmamış yaklaşık 250.000 iş olduğu tahmin edilmektedir.

“Eğer tüm bu pozisyonlar doldurulmazsa, bunun şirketler ve ekonomi açısından anlamı, daha az siparişin işlenebilmesi, fiyatların yükselmesi ve en kötü durumda, kârlı zanaat işletmelerinin kapanmak zorunda kalması, çünkü bu işi devralacak bir halef bulunamamasıdır. iş,” diye açıklıyor Prof. Dr. Friedrich Hubert Esser, Federal Mesleki Eğitim Enstitüsü Başkanı.

Kuaför, marangoz veya fırıncı olsun, birçok şirket umutsuzca çalışan arıyor.Alvaro Montero/imago

Esser'e göre 2022 ile 2027 yılları arasında 700.000'den fazla işçi, özellikle baby boomer kuşağının emekliliği nedeniyle iş gücünden ayrılacak. Bu personelin değiştirilmesi gerekiyor. Esser, “Eğitim sisteminden işgücü piyasasına girenlerin sayısı her alanda yenileme ihtiyaçlarını karşılamaya yeterli değil” diyor.

Buradaki zorluk aynı zamanda genç yetişkinleri olumlu bir sonuca ulaştırmak olacaktır: Esser şöyle açıklıyor: “Şu anda yabancı uyruklu gençlerin eğitimi bırakma olasılığı daha yüksek, ancak gelecekte bu oran artacak” diye açıklıyor.

Ciddi sonuçlar

Profesör Esser'e göre, eğer giderek daha az sayıda genç bir meslek öğrenirse ve vasıflı işçi sıkıntısı artarsa, bunun bir bütün olarak toplum için ciddi sonuçları olacaktır; bu sadece kıtlığın zanaat işlerini daha pahalı hale getirebileceği anlamına gelmez: vasıflı işçiler hemen hemen tüm zanaat hizmetlerini etkiliyor; burada “Örneğin kuaförler, fırıncılar, kasaplar, aynı zamanda özel konutlardaki bakım işleri de etkileniyor” diye uyarıyor. “Binalar, yollar, raylar ve elektrik hatları gibi kamu altyapıları ancak gecikmelerle inşa edilebilecek çünkü inşaat ticareti burada büyük katkı sağlıyor.”

Alman El Sanatları Merkez Birliği de el sanatlarının önemi konusunda benzer bir farkındalığı aktarmaya çalışıyor. Derneğe göre, manuel çalışma önümüzdeki yıllarda Almanya ve Alman iş dünyası için vazgeçilmez olmaya devam edecek. Özellikle iklim, enerji veya mobilite geçişinin uygulanması söz konusu olduğunda. İster enerji tasarruflu bina yenilemesi ister iklim tasarruflu konut inşası olsun: tüm bunlar için iyi eğitimli ustalara ihtiyaç vardır.

Alman Zanaatkarlar Merkezi Birliği'ne göre vasıflı işçi sıkıntısının bir nedeni de eğitim politikasında yatıyor. Derneğe göre Abitur ve sonrasında yapılan çalışmalar “en iyi kariyer yolu” ilan edildi. Sonuç olarak, mesleki eğitimin ve pratik çalışmanın itibarı büyük ölçüde zarar gördü.

Bir fırıncı iş başında.

Bir fırıncı iş başında.Funke Fotoğraf Hizmetleri/imago

Alman Zanaatkarları Merkezi Birliği ve Federal Mesleki Eğitim Enstitüsü'nden uzmanlar bu nedenle hemfikirdir: mesleki eğitim, mali ve ideal açıdan akademik eğitimle aynı seviyeye getirilmelidir. Alman Zanaatkarları Merkezi Birliği, “Bu eşdeğerlik sadece retorik olarak vurgulanmamalı, aynı zamanda kanunda da yer almalıdır” diyor.

Ayrıca politikacıların mesleki eğitime daha fazla yatırım yapması gerekiyor. “Üniversiteler milyarlarca dolar alıyor ancak vasıflı işlerde ve meslek okullarında şirketler arası eğitim merkezleri için ekipman eksikliği var. Zanaatkarlar derneği, “Verimli eğitim kurumlarına ve daha fazla dijital eğitim olanağına ihtiyacımız var” diyor.

Mesleki eğitimin güçlendirilmesi

Federal Mesleki Eğitim Enstitüsü Başkanı Profesör Esser, daha fazla gencin mesleklere ilgi duymasını sağlamak için okul politikası önlemlerinin ne kadar önemli olduğunu da biliyor. Konu okul politikasında daha güçlü bir şekilde ele alınmalı ve genel okullarda el sanatları faaliyetlerinde deneyim için daha fazla fırsat açılmalıdır. Esser, “Bu, bir yandan çekici kariyer yönelimi yoluyla, diğer yandan okul bağlamlarında pratik ve yaratıcı becerilere daha fazla ağırlık verilmesiyle gerçekleşebilir” diyor.

Gelecekte bu tür önlemlerin vasıflı ticareti TikTok Haberları oluşturmaktan daha çekici hale getirip getirmeyeceği henüz bilinmiyor.

Markus Keimel Avusturyalı serbest gazeteci, sanatçı ve yazardır.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir gönderidir. İle Açık kaynak Berlin yayınevi, serbest yazarlara ve ilgilenen herkese, ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı sunuyor. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.