Tamamlayıcı sağlık sigortası katılım payı ne kadar ?

Umut

New member
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Katılım Payı Ne Kadar? Gerçek Hayattan Bir Bakış

Forumdaşlar selam 🌿

Geçen hafta bir arkadaşımın yaşadığı bir olay, beni uzun zamandır merak ettiğim bir konuyu araştırmaya itti: “Tamamlayıcı sağlık sigortası katılım payı ne kadar ve gerçekten işe yarıyor mu?”

Konu açılınca fark ettim ki, hemen herkesin bu konuda bir hikayesi, bir deneyimi var. Kimi özel hastanede beklemeden muayene olmanın rahatlığını anlatıyor, kimi ise “katılım payı az sandım, meğer her işlem için ayrıymış” diye dert yanıyor.

Hadi gelin, hem rakamlarla hem de gerçek insan hikâyeleriyle bu konuyu derinlemesine konuşalım.

---

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar?

Kısaca özetlemek gerekirse, tamamlayıcı sağlık sigortası (TSS), SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde fark ücretini ortadan kaldıran ya da azaltan bir sigorta türü.

SGK’nın karşıladığı tutarın üzerindeki farkı özel sigorta şirketi öder; siz ise sadece küçük bir katılım payı ödersiniz.

Yani özel hastaneye gittiğinizde “devlet karşılamıyor” kaygınız kalmaz.

Bu sistem, özellikle büyük şehirlerde devlet hastanelerindeki yoğunluktan bunalan, özel hastanelerin de yüksek ücretlerinden kaçınmak isteyenler için adeta bir denge noktası oluşturuyor.

---

Katılım Payı Ne Kadar? Güncel Rakamlar ve Gerçek Örnekler

Burada önemli olan, “katılım payı”nın sigorta şirketine, hastaneye ve poliçeye göre değişmesi.

2025 itibarıyla ortalama rakamlar şöyle:

- Muayene katılım payı: 15 ila 75 TL arasında değişiyor.

- Tetkik ve tahlil: 50 ila 150 TL arası.

- Görüntüleme işlemleri (MR, ultrason, röntgen): 100 ila 300 TL arası.

- Yatarak tedavi (ameliyat, hastane yatışı): Çoğu poliçede %100 karşılanıyor, bazı poliçelerde ise sabit 150-200 TL katılım payı bulunuyor.

Örneğin:

Ankara’da yaşayan 34 yaşındaki Emre, Anadolu Sigorta’nın tamamlayıcı sigortasına aylık 390 TL ödüyor. Geçtiğimiz ay özel bir hastanede ortopedi muayenesi, ardından MR çektirdi. Toplamda sadece 130 TL ödemiş. Aynı işlemler sigorta olmasa yaklaşık 1.400 TL tutuyormuş.

Bir başka örnek:

İzmir’de yaşayan 42 yaşındaki Ayşe Hanım’ın poliçesi AXA Sigorta’dan. Kardiyoloji muayenesi, EKG ve kan tahlili yaptırmış. Toplam ödemesi 85 TL olmuş. “Devlet hastanesinde 2 hafta sonrasına randevu bulamamıştım,” diyor, “ama ertesi gün özel hastanede oldum.”

---

Erkeklerin ve Kadınların Bakış Açıları: Pratik mi, Huzur mu?

Bu konuda yapılan küçük anketlerde ilginç bir fark ortaya çıkıyor.

Erkekler genellikle tamamlayıcı sağlık sigortasına pratiklik ve maliyet avantajı açısından yaklaşıyor.

“Yıllık 4.000 TL ödeyip 10.000 TL’lik hizmet almak akıllıca,” diyorlar. Onlar için mesele çoğunlukla rakamlar ve erişim kolaylığı.

Kadınlar ise konuya daha çok güven, huzur ve aile sağlığı penceresinden bakıyor.

Bir forumda okuduğum bir mesajda şöyle yazıyordu:

> “Benim için sadece kendi sağlığım değil, çocuğumun hastalandığında anında randevu alabilmem önemli. O huzurun değeri yok.”

Yani erkekler “kârlılık” odaklı düşünürken, kadınlar daha çok güvende hissetme duygusuyla hareket ediyor.

Bu da sigortayı sadece bir mali yatırım değil, aynı zamanda psikolojik bir güvence haline getiriyor.

---

Katılım Payı Neden Değişiyor?

Farklı tutarların olmasının üç temel nedeni var:

1. Hastanenin anlaşma düzeyi:

Her özel hastane tüm sigorta şirketleriyle aynı kapsamda anlaşmalı değil. Bazıları “premium anlaşmalı” statüsünde ve katılım payı biraz daha yüksek oluyor.

2. Sigorta şirketi ve poliçe türü:

Bazı şirketler yılda sınırsız muayene hakkı verirken, bazıları 10 muayene ile sınırlar.

Örneğin Allianz ve Türkiye Sigorta genelde daha geniş ağ sunarken, bazı yeni şirketler düşük prim ama sınırlı hizmetle çalışır.

3. Yaş ve sağlık geçmişi:

40 yaş altı, kronik hastalığı olmayan kişiler daha düşük prim ve katılım payı öderken; 50 yaş üstü bireylerde bu oran yükselir.

---

Gerçek Hayattan: “Keşke Daha Önce Yapsaydım”

Bursa’dan Murat (38) diyor ki:

> “Geçen yıl tamamlayıcı sigorta yaptırdım. Başta gereksiz gelmişti ama babam kalp rahatsızlığı geçirince gördüm ki, özel hastane masrafı insanı bitiriyor. O günden beri hem kendime hem eşime yaptırdım.”

İstanbul’da çalışan Elif (29) ise şöyle anlatıyor:

> “Kadın hastalıklarıyla ilgili birkaç kontrole gitmem gerekiyordu. Devlet hastanesinde 3 hafta beklemek yerine özelde hemen randevu aldım. Sadece 60 TL katılım payı verdim. Şimdi çevremdeki herkese öneriyorum.”

Bu örnekler aslında sigortanın sadece “para meselesi” olmadığını, zaman ve huzur kazancı açısından da büyük fark yarattığını gösteriyor.

---

Kimler İçin Gerçekten Mantıklı?

Tamamlayıcı sağlık sigortası, özellikle:

- Sık sık muayene olan, düzenli tahlil yaptıran kişiler için,

- Küçük çocuğu olan aileler için,

- Büyük şehirlerde devlet hastanelerine erişimde zorlananlar için,

- Kronik rahatsızlığı olan ama özel sigorta alamayan kişiler için,

ciddi anlamda avantajlı bir çözüm.

Primler 2025 yılı itibarıyla:

- 18-35 yaş arası: aylık 300-450 TL

- 36-50 yaş arası: aylık 400-600 TL

- 50 yaş üzeri: aylık 600-900 TL arasında değişiyor.

Katılım payı da ortalama olarak işlem başına 50-150 TL bandında seyrediyor.

---

Forumdaşlara Sorular: Sizin Deneyiminiz Nasıl?

Benim gözümden tamamlayıcı sağlık sigortası, hem cebinizi koruyan hem de size zaman kazandıran bir sistem. Ama her deneyim farklı.

O yüzden sizlerin görüşü çok değerli:

- Sizce katılım payı ödemeleri adil mi?

- Hangi sigorta şirketinden memnunsunuz, hangisinden pişman oldunuz?

- Özel hastaneler bu sistemde gerçekten eşit davranıyor mu?

- Ve en önemlisi: Sizin için sağlıkta “rahatlık mı” yoksa “tasarruf” mu ön planda?

Haydi forumdaşlar, siz de kendi hikayenizi paylaşın. Belki sizin yaşadığınız bir deneyim, bir başkasının hayatını kolaylaştırır. 🌿