Rize'nin eski isimleri nelerdir ?

Gokceer

Global Mod
Global Mod
Rize’nin Eski İsimleri: “Yağmurun Markası mı, Tarihin Mizahı mı?”

Selam sevgili forumdaşlar!

Bugün size ciddi gibi başlayıp kahkahayla biten bir konu getirdim: Rize’nin eski isimleri. Evet, yanlış duymadınız! “Rize” dediğimiz bu çay kokulu, yağmurla yıkanmış, Karadeniz’in en cilveli ili, tarih boyunca farklı isimlerle anılmış. Fakat gelin görün ki, bu isimlerin her biri ayrı bir karakter taşıyor.

Bu başlıkta hem tarihle dalga geçeceğiz, hem de “acaba o dönemde forum olsaydı, Rize’nin ismi için ne tartışmalar yaşanırdı?” sorusuna biraz gülerek, biraz düşünerek yaklaşacağız.

---

Erkeklerin Stratejik Yaklaşımı: “Bu İsimde Bir Plan Var!”

Şimdi biliyorum ki erkek forumdaşlar hemen analitik moda geçecektir.

Birisi çıkar ve “Arkadaşlar, Rize’nin eski ismi Rhizaia imiş, demek ki Antik Yunan etkisi var, bu coğrafya ticari bir limandı!” diye söze girer.

Arkasından diğeri gelir, “Ya kardeşim tamam da Rhizaia kelimesinin kökü rizoma, yani kök demek. Belki çay kökünden geliyor bu iş!” der.

Ve hop! Forumun yarısı “çay kökü, liman ticareti, antik ekonomi” tartışmasına girer.

Bir başka stratejik erkek kullanıcı da hemen plan çizer:

> “Bakın beyler, bence bu isim değişiklikleri stratejikti. Osmanlı döneminde Lazistan Sancağı olarak geçmesi, bölgesel bir güç dengesi oluşturma hamlesiydi.”

Klasik erkek yaklaşımı: Haritayı aç, strateji yap, tarihsel güç dengesi kur, sonra “edit: kaynak: dedemden duydum” diye bitir.

Ama dürüst olalım, bu stratejik analizlerin altında yatan şey çok net: “Rize’nin adının gizli anlamını çözmek, tarihe damga vurmak.”

Oysa bazen isim sadece isimdir… Ya da değil midir?

---

Kadınların Empatik Yorumu: “Bu İsimlerin Hepsi Bir Duygu Hikayesi!”

Kadın forumdaşlar konuya girince hava hemen değişir.

Bir tanesi şöyle der:

> “Bence Rhizaia ismi kulağa zarif geliyor. Deniz kenarında bir aşk hikayesi yaşanmış olabilir mi?”

> Diğeri hemen devam eder:

> “O zamanki kadınlar limana bakarken ‘Ah Rhizaia’m, senin sisin bile duygusal!’ demiştir belki.”

Ve bir anda konu “antik dönemde aşkın dili”ne döner.

Erkekler “stratejik liman” konuşurken, kadınlar “rüzgarın duygusal yönü”nü tartışmaya başlar.

Biri “Rize ismi değişmiş ama duygusu hep aynı kalmış, hep bir ‘yağmur romantizmi’ var şehirde” derken, diğeri “Ya arkadaş, şehir bile duygusal; her sabah ağlıyor, her akşam gülümsüyor” diyerek şiirselleşir.

İşte o an forumda erkekler “mantık” kısmını, kadınlar ise “duygu” kısmını temsil eder.

Ve tam o sırada biri çıkar:

> “Yani diyorsunuz ki Rhizaia, Lazistan, Rize fark etmez… Önemli olan hissetmek!”

Tebrikler, konuyu başarıyla “romantik tarih sempozyumuna” çevirdiniz.

---

Rize’nin Eski İsimlerine Kısa Bir Yolculuk: Rhizaia, Rizium ve Lazistan

Şimdi gelelim biraz tarihsel zemine, ama merak etmeyin; sıkıcı değil, bol mizahlı olacak.

Rize, antik çağda Rhizaia olarak biliniyordu. Yunanlı denizciler, burayı görünce “Rhizaia” demişler. Belki “rizoma” (kök) kelimesinden türetmişlerdi, belki de “yağmurdan kaçamadık, bari isim verelim” demişlerdi.

Roma dönemine gelindiğinde isim Rizium olmuş. Düşünün, biri Latin aksanıyla “Rizium” diyordu; kulağa lüks kahve markası gibi geliyor değil mi? “Bugün kendime bir Rizium alayım, sütlü olsun.”

Sonra Osmanlı dönemi geliyor ve bölge Lazistan Sancağı olarak anılıyor.

Burada da tam forumluk bir yorum gelir:

> “O zamanlar Rize’nin adı Lazistan’dıysa, neden bugün Laz Burger diye bir fast food zinciri yok?”

Cidden düşündürücü!

Bir yanda “antik kökler”, diğer yanda “Laz mizahı”... Tarih, coğrafya ve kahkaha bir arada!

---

Forumun Alevlendiği An: “Rize İsmi Değişseydi Ne Olurdu?”

İşte tam bu noktada bir forumdaş çıkıp der ki:

> “Arkadaşlar düşünün, eğer Rize’nin ismi değişseydi bugün ne olurdu? Mesela ‘Yağmurkent’, ‘Çayova’ ya da ‘Sislikent’ deseydik?”

Ve tartışma alevlenir.

Erkekler hemen stratejik düşünür:

> “Yağmurkent markalaşır, turizm artar!”

> Kadınlar ise daha empatik yaklaşır:

> “Ama ‘Yağmurkent’ çok yapay, Rize’nin sıcak ruhunu vermez.”

Sonra biri çıkar:

> “Ben olsam ismini ‘Rizemoji’ yapardım. Her sabah yağmur, her akşam gülücük.”

> Ve forum kahkahaya boğulur.

Bir diğeri “Rize’nin ismini Google’a yazınca ‘rizikolu bölge’ çıkıyor” diye şaka yapar.

Bir başkası da “Zaten Rize’de yağmurdan korunmak stratejik plan gerektiriyor, isim de o yüzden kısa tutulmuş!” diye ekler.

---

Geleceğe Mizahi Bir Bakış: 2050’de Rize’nin İsmi Ne Olur?

Biraz hayal gücü katalım:

2050 yılında Rize, “Akıllı Şehir” unvanını almış.

Drone’lar çay topluyor, robotlar yağmur analizleri yapıyor.

Ve şehir meclisi toplanmış, demiş ki:

> “Artık modernleşiyoruz, ismimizi ‘Rize 5.0’ yapıyoruz!”

Erkekler hemen stratejik değerlendirme yapar:

> “Marka değeri artar, çay ihracatı %20 yükselir!”

> Kadınlar ise empatik yaklaşır:

> “Ama 5.0 fazla soğuk, ben ‘Rizekalp’ olsun isterdim, çayla kalp bir arada!”

Biri çıkar:

> “Ben ‘RizeCloud’ diyorum, çünkü zaten sürekli bulutlu!”

> Ve herkes kahkahadan kırılır.

---

Forumun Sonu Ama Sohbetin Başlangıcı: “Rize’yi Ne Yapar Rize?”

Sonuçta, ister Rhizaia deyin ister Rizium, ister Lazistan, ister Rize…

Bu şehrin kimliği hep aynı kalmış: Yağmur, çay ve samimiyet.

Belki isimler değişmiş ama o sıcacık insan dokusu, o balkondan sarkan çay bardakları hep aynı kalmış.

Peki forumdaşlar, size soruyorum:

- Sizce Rize’nin en uygun ismi hangisi olurdu?

- Ya da tarihteki isimlerden biri kalsaydı, bugün nasıl bir imaj çizerdi?

- Rhizaia mı kulağa mistik geliyor, yoksa Lazistan mı daha karakterli?

Haydi klavyeler konuşsun!

Unutmayın, bazen bir şehrin adı sadece tarih değil, kahkaha, duygu ve kimliktir.

Ve Rize’nin eski isimleri, tam da bu üçlünün harika bir birleşimi!