Mihr konusu nedir ?

Gokceer

Global Mod
Global Mod
Mihr Konusu Nedir? Bir Hikâyenin İçinde Anlamak

Selam dostlar,

Geçen gün mahalledeki eski kahvede otururken, amcamın anlattığı bir hikâye kafama takıldı. Aslında sıradan bir sohbet gibi başlamıştı ama konu “mihr” olunca herkesin gözleri birden parladı. Kimisi bunun kadın için güvence olduğunu söyledi, kimisi ise sadece sembolik bir gelenek. Ama amcamın anlattığı o hikâye, bana meseleyi çok daha derin bir yerden düşündürdü. Şimdi sizlerle o hikâyeyi paylaşmak istiyorum; belki siz de kendi yorumunuzu katarsınız.

---

Bir Köy Düğününde Başlayan Hikâye

Köyün gençlerinden Ali, uzun süredir gönlünü kaptırdığı Zeynep’e talip olmuştu. Zeynep’in ailesi ise kızlarının mutluluğunu ön planda tutsa da, köyün adeti gereği mihr meselesini konuşmadan işin olmayacağını biliyordu. Mihr, yani erkeğin evlilik sırasında kadına verdiği güvence… Bu, hem dini hem kültürel olarak köyde ciddiye alınan bir mevzu idi.

Ali’nin babası masaya oturdu, hesap kitap yapmaya başladı. “Şu kadar altın, şu kadar arazi…” diye sıralarken yüzündeki ciddiyet, stratejik bir komutanı andırıyordu. Her detayı not ediyor, gelecekte olabilecek sorunları hesaplıyordu. Ona göre mihr, sadece bugünün değil, yarının da hesabıydı.

Zeynep’in annesi ise başka bir pencereden bakıyordu. O, mihrin rakamından çok kızının gönlünü önemsiyordu. “Altının, toprağın hesabı yapılır ama Zeynep’in kalbi incinirse hiçbir şeyin kıymeti kalmaz,” diyordu. Kadınca bir şefkat ve empatiyle yaklaşmış, konunun özünü “ilişkiyi korumak” olarak görmüştü.

---

Stratejiler ve Duygular Çatışırken

Ali’nin babası ile Zeynep’in annesi arasında geçen konuşmalar aslında sadece iki aileyi değil, kadın ile erkeğin dünyaya bakış farkını da gösteriyordu. Erkek tarafı çözüm odaklıydı: “Ne verelim ki hem bizim gururumuz kırılsın hem de kız tarafı memnun olsun?” Hesap kitap, uzun vadeli plan, strateji…

Kadın tarafı ise ilişkisel bir bakış açısıyla yaklaşıyordu: “Ne konuşursak konuşalım, bu iki gencin gönlü kırılmasın, evlilikleri sevgiyle başlasın.” Empati, duygusal denge, karşılıklı anlayış…

Burada mesele aslında sadece mihrin miktarı değil, zihniyetlerin nasıl şekillendiğiydi. Erkekler problemi çözmeye, kadınlar gönülleri onarmaya çalışıyordu.

---

Zeynep’in Sesi: Sessiz Bir Devrim

Bütün bu tartışmalar sürerken, köyün genç kızı Zeynep uzun süre sessiz kaldı. Sonunda söz aldı. “Mihrin ne kadar olduğu beni ilgilendirmiyor,” dedi. “Benim için önemli olan, bu evliliğin bana değer verildiğini hissettirmesi. Altın da olsa, toprak da olsa, eğer içinde samimiyet yoksa anlamı yok.”

O an, herkesin yüzünde bir şaşkınlık belirdi. Çünkü köyün alışkanlığı, bu meseleleri hep aile büyüklerinin konuşmasıydı. Ama Zeynep, kadınların sesini yükseltmesi gerektiğini gösterdi. Onun sözleri, aslında mihri bir sembolden çıkarıp, değer ve saygının somut bir işaretine dönüştürüyordu.

---

Ali’nin Hesabı: Çözüm Peşinde

Ali ise gençliğin verdiği cesaretle ortaya atıldı. “Benim niyetim Zeynep’i mutlu etmek. Mihrin miktarıyla kavga etmeyelim. Eğer altın istiyorsanız, yıllar içinde kazanıp veririm. Eğer toprak istiyorsanız, babamın arazisinden pay alırım. Ama asıl mesele şudur: Ben Zeynep’e ‘Sana güvence veriyorum, seni yarı yolda bırakmam’ demek istiyorum.”

Burada Ali’nin çözüm odaklılığı ortaya çıktı. O, stratejik bir şekilde seçenekler sunuyor, karşı tarafın beklentilerini dengelemeye çalışıyordu. Erkeklerin bakış açısı işte tam da böyleydi: “Sorun varsa çözüm de vardır.”

---

Mihrin Anlamı Üzerine Köydeki Tartışma

Bu olay köyde günlerce konuşuldu. Kimi “Mihr kadın için sigortadır, asla ihmal edilmemeli” dedi. Kimi “Günümüz şartlarında sembolik olmalı, asıl mesele sevgidir” diye itiraz etti.

Ama herkesin ortaklaştığı nokta şuydu: Mihr, sadece bir ekonomik mesele değil, aynı zamanda bir değer meselesidir. Kadına verilen sözün, güvenin, saygının sembolüdür. Ve bu sembol, toplumda erkeklerin stratejik bakış açısıyla kadınların empatik bakış açısının birleştiği bir noktada anlam kazanır.

---

Mihrin Günümüzdeki Yansıması

Bugün şehirlerde evlilik hazırlıkları yapılırken mihr bazen hiç konuşulmuyor, bazen sembolik bir rakamla geçiştiriliyor. Ama işin özünde, kadın ve erkek arasındaki bu “denge arayışı” hâlâ sürüyor. Erkek, hâlâ çözüm üretmeye meyilli; kadın ise hâlâ ilişkisel dengeyi önemsiyor.

Mihr konusu bu yüzden sadece dini ya da kültürel bir mesele değil, aynı zamanda toplumsal cinsiyet rolleriyle de bağlantılı. Erkekler için “sorumluluk ve güvence verme”, kadınlar için “değer görmek ve güven hissetmek” anlamına geliyor.

---

Hikâyeden Çıkan Ders

Amcamın anlattığı bu hikâyeden sonra ben şunu düşündüm: Mihr, altın ya da topraktan çok daha fazlası. O, aslında iki insanın birbirine verdiği sözü tutma iradesinin adı. Erkeklerin çözüm odaklı stratejileriyle, kadınların empatik yaklaşımları birleştiğinde, mihrin gerçek anlamı ortaya çıkıyor: Sevgiye ve güvene dayalı bir başlangıç.

Forumda bu yazıyı okuyan herkese sorum şu: Sizce mihr sadece bir formalite mi, yoksa evliliğin temelinde durması gereken ciddi bir güvence mi?

---

Son Söz

Mihr konusu, yıllardır konuşuluyor ve konuşulmaya devam edecek. Ama hikâyeler bize gösteriyor ki, asıl mesele miktar değil; asıl mesele niyet. Bir erkeğin çözümcülüğüyle bir kadının empatisi aynı sofrada buluştuğunda, işte o zaman gerçek anlamıyla bir “mihr” ortaya çıkıyor. Ve belki de bütün mesele, bu dengeyi yakalamakta gizli.