Biorezonans ile Sigara Bırakma: Gerçekten Etkili mi, Yoksa Pahalı Bir Plasebo mu?
Merhaba dostlar,
Bugün kafamı kurcalayan bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum. Malum, son yıllarda “biorezonans” adı verilen bir yöntemle sigara bırakma seanslarının fiyatları epey popüler oldu. Hatta forumda bile birkaç kere konusu açıldı, “işe yarıyor mu?”, “kaç TL?” gibi sorular sık sık dönüyor. Ben de hem fiyat kısmına hem de bilimsel olarak işe yarayıp yaramadığına mercek tutmak istedim.
Konuya meraklı olduğum için biraz araştırma yaptım, hem Türkiye’den hem de yurt dışından kaynaklara baktım. Amacım, teknik terimlere boğmadan, herkesin anlayabileceği bir şekilde bu işi anlatmak. Hem “veri odaklı” yaklaşan arkadaşlara hem de “insan hikâyeleri” ile ilgilenenlere hitap edecek bir şekilde ilerleyeceğim.
---
Biorezonans Nedir?
Kısaca özetlemek gerekirse, biorezonans vücudun elektromanyetik dalgalarını ölçüp, “zararlı” olduğu iddia edilen frekansları düzeltmeyi hedefleyen bir alternatif tıp yöntemi. Sigara bırakma seanslarında, sigaranın içerdiği maddelerin frekanslarının vücuttan silindiği veya nötralize edildiği söyleniyor.
Bilimsel tarafı: Modern tıp literatüründe, insan sağlığı üzerinde bu şekilde “frekans silme” mantığını kanıtlayan güvenilir, büyük ölçekli çalışmalar yok. Dünya Sağlık Örgütü ve birçok tıp derneği, biorezonansı henüz bilimsel olarak kabul etmiyor.
Peki insanlar niye gidiyor? İşte burada devreye hem psikolojik hem de sosyal faktörler giriyor.
---
Kaç TL? 2025 Türkiye Fiyatları
Yaptığım araştırmaya göre, Türkiye’de tek seans biorezonans fiyatları 1500 TL ile 4000 TL arasında değişiyor. Bazı klinikler ilk seansı pahalı tutup, ek seanslarda indirim yapıyor. Paket programlar da var (örneğin 3 seans 7000 TL gibi).
İlginç bir nokta: Fiyat aralığı, bulunduğunuz şehre, kliniğin bilinirliğine ve kullanılan cihazın markasına göre değişiyor. İstanbul ve Ankara’da ortalama fiyatlar daha yüksek. Küçük şehirlerde ise daha makul rakamlar bulmak mümkün.
---
Bilimsel Araştırmalar Ne Diyor?
Sigara bırakma üzerine yapılan en güvenilir bilimsel yöntem değerlendirmeleri (Cochrane Reviews, PubMed araştırmaları vb.) biorezonansın plasebo etkisinin ötesinde net bir fayda sağladığını gösteren güçlü kanıt bulamamış durumda.
Plasebo etkisi burada çok önemli. İnsan, kendisine fayda sağlayacağına inanırsa vücudu da bazı tepkiler verir. Nikotin yoksunluğu belirtileri hafifleyebilir. Bu, yöntemin gerçek anlamda “fiziksel frekans silmesi” değil, beyin-kalp işbirliği sayesinde olur.
---
Erkekler Nasıl Bakıyor? Veri ve Mantık Odaklı Perspektif
Forumda erkek arkadaşlar genelde şu tip sorular soruyor:
- “Yüzde kaç başarı oranı var?”
- “Bilimsel makale var mı?”
- “Aynı paraya nikotin bandı, ilaç veya danışmanlık daha mantıklı değil mi?”
Bu bakış açısı, yatırım mantığına benziyor. Paranızı bir şeye harcayacaksanız, karşılığında yüksek olasılıkla sonuç almak istersiniz. Bu açıdan biorezonansın kanıt eksikliği, birçok erkeğin kafasında soru işareti bırakıyor.
---
Kadınlar Nasıl Bakıyor? Empati ve Sosyal Destek Odaklı Perspektif
Kadın kullanıcı yorumlarında ise, “Arkadaşım yaptı ve sigarayı bıraktı, ben de denemek istiyorum” gibi sosyal referanslar öne çıkıyor. Burada yöntemden çok, çevreden gelen olumlu hikâyeler etkili oluyor.
Ayrıca kadınlar, seans sırasında “kendime vakit ayırdım, destek gördüm” hissini değerli buluyor. Psikolojik olarak bu da motivasyonu artırıyor. Bilimsel açıdan bu durum yine plasebo ve davranış değişikliği teorileriyle açıklanabilir.
---
Alternatifler ve Karşılaştırma
Biorezonansa para vermeden önce şu yöntemler de düşünülebilir:
- Nikotin replasman tedavisi (band, sakız, pastil)
- Vareniklin veya bupropion gibi ilaçlar (doktor reçetesi ile)
- Davranışsal terapi ve danışmanlık
- Destek grupları ve mobil uygulamalar
Bunların birçoğu, bilimsel olarak başarı oranı kanıtlanmış yöntemlerdir.
---
Peki Neden Hâlâ Popüler?
Çünkü insanlar bazen “bilimsel kanıt”tan çok “umut” satın alır. Biorezonans, seansın kendisiyle, ortamın sakinliğiyle ve terapistin verdiği güven duygusuyla insanı sigarayı bırakmaya motive edebilir. Bu motivasyon, yöntemin fiziksel etkisinden bağımsız olarak işe yarayabilir.
---
Son Söz ve Tartışma Soruları
Özetle, biorezonansın sigara bırakmada kesin etkili olduğuna dair sağlam bilimsel kanıt yok. Ancak bazı kişilerde plasebo ve motivasyon etkisiyle sonuç alınabiliyor. Fiyatlar ise 1500 TL’den başlayıp 4000 TL’ye kadar çıkabiliyor.
Şimdi soruyorum forumdaşlar:
- Aranızda biorezonans ile sigara bırakmayı deneyen oldu mu?
- Sizce bu yöntem sadece plasebo mu, yoksa daha fazlası mı?
- Aynı parayı daha bilimsel yöntemlere harcamak mı mantıklı olurdu?
Bence bu tartışma, sadece “sigara bırakma” değil, aynı zamanda “insan beyninin nelere inandığında neler yapabileceği” üzerine de güzel bir sohbet konusu olur.
Hadi bakalım, yorumlarınızı bekliyorum.
Merhaba dostlar,
Bugün kafamı kurcalayan bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum. Malum, son yıllarda “biorezonans” adı verilen bir yöntemle sigara bırakma seanslarının fiyatları epey popüler oldu. Hatta forumda bile birkaç kere konusu açıldı, “işe yarıyor mu?”, “kaç TL?” gibi sorular sık sık dönüyor. Ben de hem fiyat kısmına hem de bilimsel olarak işe yarayıp yaramadığına mercek tutmak istedim.
Konuya meraklı olduğum için biraz araştırma yaptım, hem Türkiye’den hem de yurt dışından kaynaklara baktım. Amacım, teknik terimlere boğmadan, herkesin anlayabileceği bir şekilde bu işi anlatmak. Hem “veri odaklı” yaklaşan arkadaşlara hem de “insan hikâyeleri” ile ilgilenenlere hitap edecek bir şekilde ilerleyeceğim.
---
Biorezonans Nedir?
Kısaca özetlemek gerekirse, biorezonans vücudun elektromanyetik dalgalarını ölçüp, “zararlı” olduğu iddia edilen frekansları düzeltmeyi hedefleyen bir alternatif tıp yöntemi. Sigara bırakma seanslarında, sigaranın içerdiği maddelerin frekanslarının vücuttan silindiği veya nötralize edildiği söyleniyor.

Peki insanlar niye gidiyor? İşte burada devreye hem psikolojik hem de sosyal faktörler giriyor.
---
Kaç TL? 2025 Türkiye Fiyatları
Yaptığım araştırmaya göre, Türkiye’de tek seans biorezonans fiyatları 1500 TL ile 4000 TL arasında değişiyor. Bazı klinikler ilk seansı pahalı tutup, ek seanslarda indirim yapıyor. Paket programlar da var (örneğin 3 seans 7000 TL gibi).

---
Bilimsel Araştırmalar Ne Diyor?
Sigara bırakma üzerine yapılan en güvenilir bilimsel yöntem değerlendirmeleri (Cochrane Reviews, PubMed araştırmaları vb.) biorezonansın plasebo etkisinin ötesinde net bir fayda sağladığını gösteren güçlü kanıt bulamamış durumda.

---
Erkekler Nasıl Bakıyor? Veri ve Mantık Odaklı Perspektif
Forumda erkek arkadaşlar genelde şu tip sorular soruyor:
- “Yüzde kaç başarı oranı var?”
- “Bilimsel makale var mı?”
- “Aynı paraya nikotin bandı, ilaç veya danışmanlık daha mantıklı değil mi?”
Bu bakış açısı, yatırım mantığına benziyor. Paranızı bir şeye harcayacaksanız, karşılığında yüksek olasılıkla sonuç almak istersiniz. Bu açıdan biorezonansın kanıt eksikliği, birçok erkeğin kafasında soru işareti bırakıyor.
---
Kadınlar Nasıl Bakıyor? Empati ve Sosyal Destek Odaklı Perspektif
Kadın kullanıcı yorumlarında ise, “Arkadaşım yaptı ve sigarayı bıraktı, ben de denemek istiyorum” gibi sosyal referanslar öne çıkıyor. Burada yöntemden çok, çevreden gelen olumlu hikâyeler etkili oluyor.
Ayrıca kadınlar, seans sırasında “kendime vakit ayırdım, destek gördüm” hissini değerli buluyor. Psikolojik olarak bu da motivasyonu artırıyor. Bilimsel açıdan bu durum yine plasebo ve davranış değişikliği teorileriyle açıklanabilir.
---
Alternatifler ve Karşılaştırma
Biorezonansa para vermeden önce şu yöntemler de düşünülebilir:
- Nikotin replasman tedavisi (band, sakız, pastil)
- Vareniklin veya bupropion gibi ilaçlar (doktor reçetesi ile)
- Davranışsal terapi ve danışmanlık
- Destek grupları ve mobil uygulamalar
Bunların birçoğu, bilimsel olarak başarı oranı kanıtlanmış yöntemlerdir.
---
Peki Neden Hâlâ Popüler?
Çünkü insanlar bazen “bilimsel kanıt”tan çok “umut” satın alır. Biorezonans, seansın kendisiyle, ortamın sakinliğiyle ve terapistin verdiği güven duygusuyla insanı sigarayı bırakmaya motive edebilir. Bu motivasyon, yöntemin fiziksel etkisinden bağımsız olarak işe yarayabilir.
---
Son Söz ve Tartışma Soruları
Özetle, biorezonansın sigara bırakmada kesin etkili olduğuna dair sağlam bilimsel kanıt yok. Ancak bazı kişilerde plasebo ve motivasyon etkisiyle sonuç alınabiliyor. Fiyatlar ise 1500 TL’den başlayıp 4000 TL’ye kadar çıkabiliyor.
Şimdi soruyorum forumdaşlar:
- Aranızda biorezonans ile sigara bırakmayı deneyen oldu mu?
- Sizce bu yöntem sadece plasebo mu, yoksa daha fazlası mı?
- Aynı parayı daha bilimsel yöntemlere harcamak mı mantıklı olurdu?
Bence bu tartışma, sadece “sigara bırakma” değil, aynı zamanda “insan beyninin nelere inandığında neler yapabileceği” üzerine de güzel bir sohbet konusu olur.
Hadi bakalım, yorumlarınızı bekliyorum.