Berlin vagon şatosunda yaşamak: konut sıkıntısıyla mücadele konsepti mi?

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Homo sapiens'in mağaradan yerleşik bir meskene ilk hareketi birkaç yıl önceydi, ancak şimdi tam tersi bir eğilim fark ediliyor. Birkaç hafta önce kuzenimi Berlin'in kalan vagon kalelerinden birindeki yeni evinde ziyaret ettim.

Doğanın ortasında, ancak iyi S-Bahn bağlantısı sayesinde şehre şaşırtıcı derecede hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Şehirde insanların birbirine hakaret etmesi kadar kolay bir şekilde insanların birbirine yardım ettiği bir mahallede. Birlikte ateşin etrafında oturup hikayeler anlattığımız, birlikte yemek pişirip yediğimiz yer. Gerçekten güzeldi ve Berlin kışı benim için çok soğuk olmasaydı ben de oraya taşınırdım.

Açık kaynak
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.

Belki bunu bu kadar seviyorum çünkü Almanya'daki birçok nesil gibi ben de şu fikirle büyüdüm: Peter Lustig nihayet 1981'de şehrin dış mahallelerine taşınmıştı ve dört taş duvar içindeki hayatı, sürekli gelen ses yüzünden perişan olmuştu. uçaklar. Tabii ben de çocukken, karavanın kendi Bellevue'sine kadar uzanan sandalye merdivenli mavi karavanının, dış mekan küvetinin ve akıllı iç tasarımının gerçekten harika olduğunu düşünürdüm ve aynı şekilde yaşamak isterdim.

Gerçekte bu yaşam biçimini yalnızca Avrupa'nın güneyine yaptığım seyahatlerden biliyordum. Özellikle son yıllarda özellikle kış aylarında hip van yaşamına kapılanları giderek daha fazla görürsünüz. Ancak kıyıya yakın kamyonetlerindeki “okuldan ayrılanlar” bir şekilde hâlâ takdir ediliyor veya kıskanılıyorken, şehirdeki okuldan ayrılanlar bazen burunları kalkık olarak görülüyordu ve izleniyor. Sanki toplumun geri kalanı için bir tehlikeymiş gibi.

Kuzenimin vagon köyü de kurulduğu günden bu yana onlarca yıl boyunca yerel sakinler tarafından defalarca reddedildi. Peter Lustig'in bize zaten gösterdiği gibi, bu hayat uzun süreli kamp yapmanın veya sosyalleşmeyi reddetmenin kötü bir versiyonu değil, tam tersine birlikte daha iyi yaşamaya yönelik bilinçli bir karardır. Kuzenimin Wagendorf'unda topluluk duygusu, önemli bir sosyal buluşma yeri olan köy meydanı biçiminde de mimari olarak ifade ediliyor.

Vanlife ve Wagenburg – antrenmanda birbirine yakın, resepsiyonda kilometrelerce uzakta.Pond5 Görseller/imago

Köyün ayrıca kendi anaokulu ve çeşitli macera oyun alanları, genel bir kullanılmış kıyafet toplama noktası ve yeni oluşturulmuş bahçeler bulunmaktadır. Pek çok karavan gerçekten küçük evlere dönüştürülmüş ve çok rahat ve konforlu görünüyor. Tüm önyargıların aksine akan suları da var. Tropikal Karayip adası Guadeloupe'de tamamen modern ve mimari açıdan çok ilginç bir evde kompost tuvaletin ekolojik bir çözüm olduğunu zaten biliyordum. Bağlam, neyin ilerleme veya gerileme olarak sayılacağını belirler.

Birçok vagon kalesi kayıtlı derneklerdir, kendi tüzükleri ve dolayısıyla kuralları vardır, böylece ortak yaşam çalışır. Bireyler veya toplumun tamamı sosyal projelerde yer alıyor, mültecilerle ve yerinden edilmiş insanlarla çalışıyor, seminerler veriyor, sürdürülebilirliğe önem veriyor ve paylaşma, geri dönüştürme ve koruma ilkesine göre yaşıyor.

Doğaya yakınlığı avantajlardan biridir.

Doğaya yakınlığı avantajlardan biridir.Kai Horstmann/imago

Gecekondu hareketinin sosyal deneyleri

Bu tür Wagendorf modelleri, o zamanlar çok daha anarşik olmasına rağmen, 1980'lerde Berlin'de yaygındı. İnsanlar özellikle Duvar boyunca rüzgarın gölgelediği Kreuzberg'deki kimsenin olmadığı bölgeye yerleşmekten keyif alıyordu. Gecekondu hareketinin bir parçası olmasına rağmen vagon kaleleri daha çok sosyal bir deney olarak tasarlandı. Yaşam, özellikle birlikte, test edilmelidir. Berlin Duvarı'nın yıkılmasından önce birçok işgal yasallaştırılırken, diğerleri tahliye edildi.

Artık yeterli yaşam alanının kalmadığı biliniyor. Kiralar bu dünyanın dışında. Bahçeli kendi evinize sahip olmayı düşünmek ütopiktir. Bu özellikle şu anda 40 yaş civarında olan Y kuşağını etkiliyor. Her şey için bir şekilde çok erken veya çok geç olan bu kuşak, 2008/09 mali kriziyle birlikte kariyerlerine tam zamanında başladı. Bu aynı zamanda stajyer nesil olmalarının ve en yüksek eğitim seviyesine sahip nesil olmalarına rağmen tarihsel olarak en düşük başlangıç maaşına sahip olmalarının nedenidir. Kariyerlerine yeni başlayan Z kuşağının yeni kuşağı bile, sürekli sorgulayan Y kuşağından daha iyi kazanıyor.

Vagon kalelerindeki esas olarak hareketli evlerin çapasız yaşamlarında, okulu bıraktığından beri sürekli talep edilen ve planlanan esneklik de belki fark ediliyor. Tıpkı huzursuz bir ev arayışı gibi. Ve kuzenimin vagonunda yaşadığım gibi bir topluluk için.

Serbest çalışan bir sanat tarihçisi olan Nicole Guether, birkaç yıldır göçebe bir gezgindi ve yaşayacak bir yer arayışını çok iyi biliyor.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir gönderidir. İle Açık kaynak Berlin yayınevi, ilgilenen herkese, ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı sunuyor. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.