“Beni yendi”: Aile içi şiddet nasıl ortaya çıkıyor?

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Bu bir Açık kaynak-Katkı. Berliner Verlag herkese ilgilendiğini verir OlasılıkAlaka düzeyi ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunmak.

Şiddet yaşadım. Psikolojik, duygusal ve fiziksel şiddet. Bu bir gerçek, bir metafor değil, abartı yok. İlişkilerinin uçurumlarından geçen diğer birçok kadın gibi, uzun zamandır sessiz kaldım. Utanç dışında değil, garip bir bölünme durumundan. Şiddet oradaydı, kolumda bir el kadar beton, bağırmış bir kelimenin sesi kadar gerçekti. Ama onlara isim veremedim.

Başlangıçta küçük, neredeyse görünmezdi. Bir cümle, bir bakış. “Çok hassassın.” Ama taşları boşaltan damlalar gibiydiler. Anlamadığım bir iç boşluk yarattılar. Hatanın çok az gücüm olduğunu düşündüm. Bu şekilde başlar: tek bir düştü, ama şüpheyle bir virüs gibi yayılır.

Yalıtım sessizce geldi, neredeyse bir rahatlama gibi. Emekli oldum, arkadaşlarımı daha az sık gördüm, haberlere daha az cevap verdim. İlişkiye katılmak neden kaldığımı açıklamaktan daha kolaydı. Dışarıdan manzara dayanamadığım bir ayna oldu. Kendimi kaybettiğime inanmaya başladım. Ama belki asla “kendim” değildim. Belki de ilişki bana her şeyi vermenin ne kadar kolay olduğunu göstermişti – irade, ses, beden.

Sonra şiddet, “gerçek”. Aniden gelmedi. Daha önce olan her şeyin mantıklı sonucuydu. Bir itme, o kadar rahat bir hareketle başladı ki, onu bir saldırı olarak bile algılamadım. “Bu bilerek değildi,” dedi. Ve buna inandım çünkü sorgulama olarak inanmak daha kolaydı.

“Şiddet sadece darbelerde değildi”

Geçmişe bakıyorum, kalıpları görüyorum. Devalüasyon, izolasyon, bağımlılık. Ama o anda anlamaya çalıştığım bir hayattı. Kendim marjinal bir not haline gelene kadar gittikçe daha az yer kapladığım günlük bir yaşam. Şiddet sadece darbelerde değildi. Yanında durmayı öğrendiğim yoldaydı – hata yapmadığımdan emin olmak için her zaman onun görüşüyle her zaman biraz arkasında.

Ne olduğunu söyleyecek kelimeleri bulmak haftalar aldı. Kelimeler aldatıcıdır. Çirkin tanımlayıcı hale getirirler, ancak derinliği kavrayamazlar. “Beni yendi” diyorum. Bu, o anda bana sanki beni kırma hakkına sahipmiş gibi baktığı bir nesne olduğum anlamına geliyor. Ve o kadar uzun süre inandığım ki, güçlü olmam gerekiyordu, o kadar küçük hissettim ki kaçamadım bile.

Sonunda beni kurtaran güç değildi. Yorgunluktu. Nasıl yaşadığım üzerinde yaşamak için çok yorgundum. Ve asla tamamen sallanamadığım için kalan kız arkadaşlardı. Onlar, sözlerinden, ellerinden, şiddetinden daha fazlası olan bir ego fikrini hatırladığım dünyaya geri döndüler.

Ama hiçbir şey gerçekten bitmez. Ayrılık bir zafer değildi. Başka bir kavganın başlangıcıydı. Suçluluk, utanç, daha fazlasını yapabileceğimi düşündüğüm anların anısı, belki de değiştirebilir. Bugün kendime bunun bir yalan olduğunu söylüyorum. Ama bu gerçek bile bazen içi boş hissediyor.

Şiddet kişisel bir şey değildir. Sadece ona ve bana ait değil. Bir sistem, hepimizi etkileyen bir yapıdır. Failler genellikle sonuçsuz yaşamaya devam ederken, kurbanlar hayatlarını parçalara ayıran yaralarla yaşamayı öğrenmek zorundalar. Sadece faillerin suçu değil. Uzaklaşan bir toplumun hatasıdır, bununla hiçbir ilgisi olmadığına inanan sessizdir.

Ama bizimle ilgisi var.

Aile içi şiddet konusunda yardım ve tavsiyeler

“Berlin kadınlara karşı şiddete karşı girişimi” (büyük) aile içi şiddetten etkilenen kadınlara tavsiyelerde bulunur. Yardım hattınıza günde 24 saat ulaşılabilir: 030 – 233 26 85 00. Kriz durumlarında, etkilenenler de çevrimiçi veya telefonla telefonla “Kadına Karşı Şiddet”: 08000 116 016 numaralı telefonda tavsiye alabilirler. Akut acil bir durumda, etkilenenler acil çağrı 110'ı seçmelidir.
Aile içi şiddet yapısal bir sorundur

Aile içi şiddet bireysel bir kaderden daha fazlasıdır. Bir toplumda görünmez görünen ve yine de her hareketten geçen yapıların bir ifadesidir. Onlara “özel” denir, ancak her darbe, her aşağılama ve her sessizlik, kadınları yerlerine adlandıran bir sistemin parçasıdır.

Her üçüncü kadın hayatında en az bir kez fiziksel veya cinselleştirilmiş şiddetin kurbanı olur. Bunlar sadece sayılar değil. Yüzler, beden, yaşıyorlar. Komşu dairede kimsenin bilmediği gibi, yaz aylarında kollarını yuvarlamayan meslektaş, aniden ulaşılamayan kız arkadaşı. Bu günlük yaşam çifte bir yaralanmadır: şiddetin kendisi ve bunu sağlayan kayıtsızlık.

Toplum bu kayıtsızlıkla yaşamayı, rasyonelleştirmeyi öğrendi. “Bu sadece belirli bir ortamda olur” diyor. “Bu sorular neden aile içi şiddetin bir tesadüf değil, derin bir güç belirtisi olduğunu gizliyor. Aile içi şiddetten etkilenen kadınlar sadece eylemlerden değil, aynı zamanda onlara suçluluk duyan anlatıdır.

Feminizm bu şiddeti görünür hale getirmeye çalışır. Bizi rahatsız edici soruları sormaya zorluyor: Kadınlara karşı şiddet neden yapılarımıza bu kadar derinden yazılıyor? Neden mazur görülüyor veya bu kadar sık gözden kaçtı?

Fakat feminizm sadece teori değil, pratiktir. Eşitsizliğe karşı durmak, pratik yapmak, kadınları desteklemek, pratik yapmak, erkeklerden sorumluluk talep etmek için pratik yapın. Feminizm şöyle demiyor: “Erkeklere karşı kadınlar.”

Aile içi şiddet, özel ve siyasi örtüşmenin olduğu bir noktadır. Bir tehlike yeri haline gelen evdir. Uzaklara bakan komşuların sessizliği, kadınları korumayan kurumların başarısızlığıdır. Failleri ve kurbanları sadece sonuçlarla koruyan mevzuattır.

Suçluluk sadece faillerle değil

Sadece failler arasında sorumluluk aramak kolay olurdu. Ancak feminizm, şiddetin boşlukta ortaya çıkmadığını gösterir. Erkeklik ve kadınlık beklentilerinden ve erkekleri ve kadınları eşit olmayan güçte tutan sessiz anlaşmalardan büyür. Şiddetten kurtulan kadınların hikayeleri izole vakalar değildir. Bunlar, kapalı kapıların arkasında gerçekleştiği sürece şiddeti tolere eden bir toplumun sonucudur.

Psikolojik şiddet, sanki ağrı ölçülebilir, düzenli somut gibi temiz bir şekilde kategorilere basmış gibi ayrılır. Fakat hayat bu kadar açık çizgilerde çalışmaz. Federal Ceza Polis Ofisi'nin 2023'teki durumuna göre, 2023 yılında 256.276 aile içi şiddet vakası kaydedildi – bu da bir önceki yıla göre yüzde 6,5 artış. Kurbanların yüzde 70'i kadındı, zihinsel şiddetin etkilenenlerin toplam yüzde 24'ü: kelimeler, görünümler, görünür bir izlenim bırakmayan jestler, ancak kurbanlar hala kim olduklarından şüphe ediyor. Bu şiddet genellikle görünmez, neredeyse rahat, toplumun çekilmeye cesaret edemediği bir acı gibi.

2002 Şiddet Koruma Yasası bir başarıydı, ancak yeterli değildi. Düşüncelerde şiddet başlaması ve yükseltilmiş bir elle bitmeden çok önce görünmesi nasıl yeterli olmalı? Feminizm, kadınları susturmaya zorlayan aynı yapılar kalırsa yasaları değiştirmenin yeterli olmadığını bilir. Aynı zamanda kadınların artık hayır demekten korkması gerekmediği bir kültürle ilgilidir. Erkeklerde egemenliğin erkeklik olduğunu öğrenmezler. Ama bu kültürü değiştirmek sıkıcı. Ailelerde, okullarda, medyada temelleri sallamak zorunda olan yavaş bir süreçtir. Her ilerleme küçük bir zafer. Ancak her adım geriye doğru eski desenlerin ne kadar derin demirlendiğini gösterir.

Feminizm sadece mahkemede değil, adalet talep ediyor. Şirketin failleri korumayı ve kurbanları suçlamayı bırakma sorumluluğunu almasını talep ediyor. Sadece yargı yaraları iyileştiremez, ancak bir sinyal oluşturabilir.

Açık kaynak
Bülten

Kayıtınız için teşekkür ederiz.
E -posta ile bir onay alacaksınız.

Aile içi şiddet özel bir sorun değildir. Toplumun bir aynası, eşitliğin hala başaramadığımız bir hedef olduğu bir hafıza. Feminizm bize bakmayı, uzağa bakmamayı öğretir. Kurbanlara bir ses verir ve hepimizden dinlemeyi talep eder.

Basit bir çözüm yok, ama bir yol var. Aile içi şiddetin kaçınılmaz olmadığını fark etmeye başlar. O yapıldı. Ve yapılanlar da sona erebilir. Birlikte. Sessizlik olmadan. Mazeretsiz.

Lea-Michelle Rothe, kültür ve moda tutkusu olan Köln'den muhtemel bir gazetecidir. Odak noktası, mevcut konuları kesin ve erişilebilir iletmek için otantik hikayeler ve derin analizlerdir.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir katkıdır. İle Açık kaynak Berlin Yayıncısı, Alaka ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunmak için. Seçilen katkılar olacak Yayınlanmış ve onurlandırılmış.

Bu makale Creative Commons lisansına tabidir (CC BY-NC-NOD 4.0). Yazar ve Berliner Zeitung adını vererek ve herhangi bir işlem hariç olmak üzere, genel halk tarafından ticari olmayan amaçlar için serbestçe kullanılabilir.