Ben Berlinliyim, bu yetmez mi?

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Birkaç gün önce, farklı ten rengindeki insanlara doğru hitap etme konusundaki güvensizliğimi, çocuklarımın bazen beni bu konuda eleştirdiğini bir metinde yazmıştım. Babası, ebeveynleri ve on iki kardeşinden sekizinin Kızıl Kmerler tarafından öldürüldüğü Kamboçya iç savaşından çocukken Almanya’ya gelen 22 yaşındaki oğlum, mesajımdan rahatsız oldu ve hissetti. yanlış anlaşıldı Kimlik, aidiyet ve “Ailen nereli?” sorusu üzerine bir söyleşi.

Olabilmek: Merhaba anne, Berliner Zeitung’daki yazını okudum. Biraz şaşırdım ve senin tarafından yanlış anlaşıldığımı hissediyorum. Beni ve kardeşlerimi, yol boyunca çevreyi, cinsiyeti ve ebeveynlerinin dilini düzeltmek zorunda olan kibirli lise son sınıfları olarak tasvir ediyorsunuz. Politik doğruculuğun her şeyden önemli olduğu, ancak şimdiye kadar bununla yalnızca teorik olarak ilgilenen ayrıcalıklı gençler. Bununla birlikte, inançlarım okuma yoluyla veya etkilenmemiş diğer insanlarla konuşma yoluyla şekillenmedi. Ve bunu en iyi sen biliyorsun. Düşündüm.

Siyah ya da beyaz? Politik olarak doğru konuşmanın güvensizliği hakkında

Okulun ilk gününde birinin bana Afrikalı dediğini hatırlıyor musun? Ya da Güney Amerikalı göründüğümü söyleyen futbol ebeveynleri? Veya Asya’da başka bir ülke tanımadıkları için Çinli olduğuma ne sıklıkla karar verildi? Biri bana nereli olduğumu sorduğunda kafamda ezberlediğim bir cümle vardı: “Babam Kamboçyalı, annem Almanyalı.”

Pek iyi bir cevap değil, çünkü sadece ailemin nerede doğduğunu açıklıyorum, oysa bir ebeveynle, hiç bilmediğim bir ülkeden gelen babamla hiçbir iletişimim yok. Ve biri bana nereli olduğumu sorduğunda, asıl istedikleri benim hakkımda bilgi, ailem hakkında değil. Alman ve Kamboçya kültürüyle nispeten az ilgim var. En azından ataları bir zamanlar Türkiye, İran, Dominik Cumhuriyeti, Nijerya, Gana, Filistin veya Endonezya’dan gelen Berlinli arkadaşlarımın bana gösterdiği gelenek ve göreneklerden daha fazla değil.

Renkli insanlara siyah diyemezsiniz demedim. Ama sözle ilgili değil. İnsanlar, coğrafi köken veya ten rengi gibi üzerinde kontrollerinin olmadığı ve bu nedenle kimlikleriyle ilgili olmayabilecek özelliklerle tanımlanmamalıdır.

Çocuklar sadece kökenlerini sorarak kendilerini dışlanmış hissedebilirler.

Çocuklar sadece kökenlerini sorarak kendilerini dışlanmış hissedebilirler.Cavan Resimleri/imago

“Kimliğiniz, insanların sizi nasıl yansıttığını da içerir”

Rachel: Evet, ne yazık ki bu özellikler hala geçerlidir. Pankow’daki futbol kulüplerinde kendini hep bir yabancı gibi hissettiğini hatırlıyorum. Orada daha koyu tenli ve siyah saçlı tek çocuk sendin. Babanın kökenlerini görebilirsin. Alman kökenli olmayan pek çok çocuğun eğitim gördüğü Reinickendorfer Füchsen’deki eğitimin ilk gününden sonra eve nasıl mutlu geldiğinizi ve ilk kez anne babanızın nereli olduğunun sorulmadığını, ancak sadece senin adınla

Görünüşünüz, kökeniniz hakkında okulunuzdaki aşağılayıcı yorumları da hatırlıyorum. Bu bakımdan ten renginizin veya anne babanızın kökeninin kimliğinizi etkilemediği doğru değildir. Kimliğiniz, bazen canınızı yaksa ve bunu kabul etmek istemeseniz de çevrenizdeki insanların sizi nasıl yansıttığını da içerir.

Olabilmek: Haklısın, kimliğimin bir parçası da çevremdeki insanların beni nasıl yansıttığı. Ama kişiliğim bana verilen milliyetten değil, bunun sonucunda yaşadığım ayrımcılıktan etkilendi. Birinin bana Taylandlı olduğumu söylemesi bana Taylandlı gibi hissettirmedi.

Ama aynı yerde büyümüş olmama rağmen beyaz meslektaşımdan farklı hissetmemi sağladı. Ve bu duygu bana ve benzer bir deneyim yaşamış diğer birçok Berlinliye ait. Bu yüzden Reinickendorf Tilkileri ile kendimi çok rahat hissettim. Atalarımızın nereden geldiği önemli değildi. Farklı olmamız ve dolayısıyla aynı olmamız önemliydi.

Nerelisiniz?  Berlin'de hala bu soruyu kim soruyor?

Nerelisiniz? Berlin’de hala bu soruyu kim soruyor?

Rachel: On yaşında bir çocukken küçük kız kardeşiyle birlikte bir Alman ailenin yanına aldığı babanız, o zamanlar bir Schleswig-Holstein köyündeki tek yabancıydı. Yıllarca çevresinde sadece Almanca konuşmak zorunda kaldı, tek Kamboçyalı akrabası Hamburg’da yaşıyordu ve onları nadiren ziyaret edebiliyordu.

Babanız Münih’te çıraklığına başlayana kadar Kamboçyalı arkadaşları oldu ve ana dilini düzenli olarak konuşabiliyordu. Onları yazamıyordu – Kızıl Kmerler onu okulun olmadığı bir kampa kapattığında yedi yaşındaydı. Onunla tanıştığımda şok oldum çünkü kendisini “Asyalı pirinç yiyen” olarak tanımlamayı seviyordu. Muhtemelen ırkçı tanımlamaların önüne geçmek istedi. “Ailen nereden geliyor?” sorusu genellikle olumsuz bir değerlendirmeye dayanır.

Ben ise bu soruyu hiçbir zaman böyle algılamadım. Ancak metnime olan öfkenizden sonra, onu daha yoğun bir şekilde düşündüm. “Nerelisin?” Sorusunu neden sormamam gerektiğini hiç anlamadım. Senin aksine, onu hiç rahatsız bulmadım. Ama ben beyazım ve ayrıcalıklıyım, bunu daha dikkatli düşünmeliydim. Birisi bana bu soruyu sorduğunda, genellikle söylenmemiş bir önyargı yoktur. Biri bana “beyaz” veya “Alman” dese bile. Ama size veya arkadaşlarınıza sorulduğunda ve size baştan belli nitelikler atfedildiğinde farklı bir soru.

Ancak bu sorunun benim için tarafsız olmadığı durumlar da oldu. Anja Reich’in bu gazetede, sadece Filistinli değil, aynı zamanda Alman olmaya meydan okuyarak bir bağ hissettiği Neukölln çocuğu hakkında yazdığı makalesini okuduğumda hatırladım. Yeniden birleşmeden sonraki zamanı, sık sık Doğu Alman kökenlerini gizlemek zorunda olduğu hissine kapıldığı zamanları hatırladı.

Tanımlarında kendimi buldum, Batı Almanya’da, gerçek Almanya’da doğmuş biri bana nerede doğduğumu sorduğunda da sık sık kendimi aşağı hissettim. Bu soruda yankılanan bilinçaltı atıfları nasıl hissettim. Siz ise bu yazıya üzüldünüz. Ayrımcılık deneyimimizin sizinkiyle eşit olmaması gerektiğini düşündünüz mü?

Sadece Berlinliler

Sadece BerlinlilerEmmanuel Devam

“Bu, kendini bir Berlinli olarak gördüğün anlamına mı geliyor?”

Olabilmek: Anja Reich’in mesajını Neukölln High Deck yerleşiminden gelen çocuğa bağlı hissettiğini yazdığı için eleştirdim. Ve uzun süre yaşadığı göçmen şehri New York’ta, birinin nereden geldiğini sorması oldukça normal olurdu. Ve fark şu: Ne Neukölln’den gelen çocuk ne de ben göç ettik. Hiç seçmeden burada büyüdük. Biz Berlinliyiz, buralıyız. Bize soru sormak zorunda değilsiniz. Özellikle ülkemizde sağcılar, yılbaşı isyancılarının kimliklerini Almancadan başka bir şey bulana kadar aramaya çalışırken.

Rachel: Bu, kendinizi bir Berlinli olarak gördüğünüz anlamına mı geliyor? Ve bir Alman ya da Kamboçyalı olarak değil mi? Her iki pasaporta da sahip olmanıza rağmen mi?

Berlin-Neukölln:

Berlin-Neukölln: “Vatandaşlığa kabulün entegrasyonla ne ilgisi var?”

Olabilmek: Alman ve Kamboçya vatandaşlığım var, bu doğru. Doğumumla birlikte, orada doğan herkesin teorik olarak aynı hak ve görevlere sahip olduğu bir bölgeye atandım. Ancak bu, onlara otomatik olarak bağlı hissettiğim anlamına gelmez. Tabii ki birbirine yakınlık aynı zamanda ortak bir dil ve kültür oluşturuyor. Ancak bu yakınlık tüm vatandaşlar arasında bulunmaz veya yalnızca insan yapımı ulusal sınırlar içinde bulunur.

Çünkü Almanya’ya ait olan pek çok şey bana yabancı. En büyük federal eyaletler olan Bavyera, Kuzey Ren-Vestfalya ve Baden-Württemberg ile gerçekten hiçbir ilgim yok. Kimliğim için bir coğrafi işaret bulmak kesinlikle gerekliyse, o zaman beni en doğru şekilde tanımlayan bir coğrafi işaret bulunmalıdır. Ve beni en çok etkileyen yerleri en küçük ortak alana indirgerseniz, orası Berlin. Bu yüzden Berlinli olmayı seviyorum.

Uyum tartışması üzerine sosyolog: Göç, toplumu düşündüğümüzden daha az bölüyor

Uyum tartışması üzerine sosyolog: Göç, toplumu düşündüğümüzden daha az bölüyor

Rachel: Bu bana, köken anlamında evin günümüz toplumlarında artık bir rol oynamadığına inanan Perulu bir arkadaşın söylediklerini hatırlattı. O “ev”, arkadaşlarınızın olduğu, aynı deneyimleri paylaştığınız yer olacaktır.

Belki de bu, nesillerin farklı cevapladığı bir sorudur. Baban Almanya’da 30 yıldan fazla kaldıktan sonra Kamboçya’ya döndü. Her şeye rağmen kendini buraya ait hissettiğini sanmıyorum. Bugün Kamboçya-Tayland sınırındaki bir köyde yaşıyor.

Benim için Doğu Almanya’nın sonu, kimliğimde de bir kırılma anlamına geliyordu. Büyüdüğüm ülke bir anda ortadan kayboldu ve çocukluk ve ergenliğimin deneyimleri birdenbire geçerliliğini yitirdi. Çoğu zaman kökenlerime şüpheyle bakıldığı hissine kapıldım. Bugüne kadar bir dereceye kadar yapmayı başaramadığım diğer kurallara, normlara ve değerlere alışmam gerekiyordu. Ancak vatanımı kaybetme deneyiminde yalnız değildim, bu ülkede 17 milyon insanla paylaştım.

Ama 30 yıl vatanını kaybetmenin acısını yaşayan ve geri dönmeden edemeyen babanızı bu deneyimden anlayabildim. Ama artık bunların senin için hiçbir önemi yok, sanmıyorum.

Berlin'deki Temsilciler Meclisi seçimleri: Hangi parti bana uygun?

Berlin’deki Temsilciler Meclisi seçimleri: Hangi parti bana uygun?

Olabilmek: Evet, bence seni en çok kendi yaşadıkların şekillendiriyor. Birlikte büyüdüğün insanlardan bile daha fazla. Bu nedenle, bir kişiye onları sınıflandırmak için önce ebeveynlerinin kökenlerini sormayı mantıksız buluyorum. Özellikle o zamandan beri sadece kökenlerini değil, aynı zamanda arkadaşlarının, öğretmenlerinin ve sınıf arkadaşlarının da kökenini sormak zorunda kalacaktı.

Bir kişiyi sınıflandırmaya çalışırken, dikkate alınması gereken birçok faktör vardır. Pek çok sorunun sorulması gerekirdi, yanıtları yalnızca birlikte anlamlı bir resim oluştururdu. Bu nedenle, birini tanımaya çalışırken bir noktada “Ailen nereli?” sorusunu sormakta hiçbir sakınca yoktur. Sadece ilk ve tek olmamalı. Çünkü soru bu yüzden sadece şu mesajı içeriyor: “Neden bu ülkedeki çoğu kişiden farklı görünüyorsun?”

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir giriştir. İle açık kaynak Berliner Verlag, serbest yazarlara ve ilgilenen herkese ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı verir. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.