Batı Şerialı profesör: Gazze savaşı “daha büyük bir stratejinin” parçası

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
29 Ocak 2024 tarihli bir Wall Street Journal makalesi, on iki UNRWA (Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı) çalışanının 7 Ekim'deki korkunç saldırılara ve toplu infazlara karıştığını iddia etti. Bilgi İsrail hükümetinin istihbarat dosyasından geldi. Sonuç olarak, Almanya ve ABD, İngiltere ve Hollanda gibi diğer bağışçılar, Filistin topraklarında UNRWA'ya fon sağlamayı durdurdu.

İlerleyen haftalarda iddiaların doğruluğu konusunda şüpheler ortaya çıktı. İngiltere'nin Channel 4 kanalına göre, altı sayfalık dosyada iddiaları destekleyecek somut bir delil bulunmuyordu – yalnızca İsrail hükümetinin “çatışmalar sırasında ele geçirilen istihbarat bilgileri, belgeler ve kimlik kartlarını” kullanarak UNWRA saflarında teröristler ve Hamas sempatizanları iddiası vardı. , tanımlamış olmak.

22 Nisan'da, eski Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna liderliğindeki İç Gözetim Dairesi (OIOS) tarafından yürütülen bir BM iç soruşturması, defalarca yapılan taleplere rağmen İsrail yetkililerinin iddiaları “henüz destekleyici herhangi bir kanıt sunmadığı” sonucuna vardı. Bu iç soruşturmanın yayınlanmasının ardından federal hükümet, Filistin topraklarında UNWRA'ya fon sağlamaya devam edeceğini duyurdu.

Açık kaynak
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.

CNN tarafından elde edildiği bildirilen bir UNWRA raporu, UNWRA çalışanlarının İsrail esaretinde işkenceye ve cinsel istismara maruz kaldığını iddia ediyor. Bu şekilde 7 Ekim saldırılarına karıştıklarının itiraf edilmesinin zorlanması gerekirdi. Her ne kadar CNN, UNRWA raporunda ayrıntılı olarak açıklanan tüm istismar raporlarını bağımsız olarak doğrulayamasa da rapor, yayıncının daha önce Filistinli mahkumlara yönelik benzer istismar iddialarını belgelediğini vurguluyor.

Basında çıkan haberlere göre İsrail ordusu daha önce 2009, 2014 ve 2015 yıllarında BM tesislerini bombalamıştı; İddiaya göre mevcut savaşta insani yardım tesislerine defalarca saldırıyor.

Gazze'deki kurbanların sayısına ilişkin anlaşmazlık

STK Oxfam'a göre 2023/24 Gazze savaşı, günlük ölüm oranı açısından 21. yüzyılın en ölümcül savaşı; Dünya Sağlık Örgütü'nün kasım ayı başında yaptığı açıklamalara göre çatışmalarda her on dakikada bir çocuk ölüyor. Yüksek ölü sayısı, özellikle Almanya'da, Hamas'ın kontrolündeki bölgelerdeki yetkililerden geldiği için bazen sorgulanıyor. Ancak Filistin yetkililerinin önceki çatışmalardaki kayıp raporlarının büyük ölçüde doğru olduğu kanıtlandı.

Biden yönetiminden bir çalışan, Kasım 2023'ün başlarında ABD Temsilciler Meclisi'ne, kurban sayısının Gazze Şeridi'nde Sağlık Bakanlığı'nın hesapladığından bile daha yüksek olabileceğini söyledi. ABD'li yayıncı NPR de gerçek rakamların daha yüksek olduğunu varsayıyor. Hastanelere yapılan saldırılar, elektrik kesintileri ve spontan cenaze törenleri ölülerin sayılmasını zorlaştırıyor ve gömülü Filistinliler genellikle sayılmıyor.

STK World Central Kitchen çalışanlarına yönelik saldırı üzerine ABD Başkanı Biden, İsrail'in sivil ölümlerini önleme çabasını artırmaması ve Gazze Şeridi'ne insani yardım girmesine izin vermemeye devam etmesi halinde ABD desteğinin yasaklanabileceğini belirtti. Örgütün kurucusunun “önceden planlanmış” olarak tanımladığı saldırı, üç araçtan oluşan bir yardım konvoyuna üç füzenin ateşlenmesini içeriyordu; Konvoyun konuşlandırılması da İsrail ordusuyla koordine edildi.

Çatışmalar sırasında yardım kuruluşları defalarca İsrail saldırılarının hedefi oldu. Belçika'nın UNRWA'yı finanse etmeye devam edeceğini açıklamasının ardından İsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyindeki Belçika kalkınma ajansı binasını bombaladığı söyleniyor. Belçika hükümeti daha sonra İsrail büyükelçisini çağırdı.

Basında çıkan haberlere göre İsrail ordusu, savaşın başlamasından nisan ortasına kadar 350 insani yardım konvoyuna ve tesisine saldırdı. Çoğu yerel olmak üzere en az 216 çalışanın öldüğü söyleniyor. Bu, insani yardım çalışanları arasındaki ölüm oranının, bir yıl içindeki diğer tüm çatışmalardan üç kat daha yüksek olduğunu gösteriyor. Sınır Tanımayan Doktorlar Genel Sekreteri Christopher Lockyear şunları söyledi: “Bunu haftalardır söylüyoruz; bu saldırı şekli ya kasıtlıdır ya da pervasız bir beceriksizliğin işaretidir.”

Yardım parası eksikliğinin ölümcül sonuçları

Bağışçıların artık UNWRA'yı finanse etmeme kararı, 2017'den 2021'e kadar Gazze Şeridi'nde UNWRA direktörü olarak çalışan Alman Matthias Schmale'yi de ilgilendiriyor. Görevinin son yılında, Hamas'ın kendisini İsrail yanlısı olmakla suçlaması ve artık güvenliğini garanti etmek istememesi üzerine geri çekildi. BM iç soruşturmasının duyurulmasından on bir gün önce, “iddialarla ilgili nihai bir değerlendirme yapmak için” bekleyeceğini söyledi. Ancak bağışçıların fonları geri çekmesine neden olan İsrail dosyasıyla ilgili şüphelerini paylaştı. İsrail devleti “şu ana kadar UNRWA da dahil olmak üzere BM liderliğine doğrudan herhangi bir kesin kanıt sunmadı.”

Schmale şöyle devam ediyor: “Gazze Şeridi'nde uzun yıllara dayanan deneyimlerime dayanarak, en kötü senaryoda, yalnızca çok az sayıda UNRWA çalışanının 7 Ekim suçlarına katıldığının kanıtlanabileceğini varsayıyorum.” “13.000 üzerinden en fazla 13”.

Schmale ayrıca fon eksikliğinin sonuçlarından da korkuyor. UNRWA olmadan, “Gazze'de gerekli olan kitlesel acil insani yardım sağlanamaz.” Örneğin, 280.000'den fazla çocuğun okullara erişimi engellendi ve bu nedenle altı ay boyunca daha iyi bir gelecek umudu oluştu. Adaletin sağlanması açısından, “kabul edilen bir siyasi çözüm bulunana kadar” UNRWA'ya fon sağlamaya devam etmek gerekli ve doğrudur.

Batı Şeria'daki Arap Amerikan Üniversitesi'nde diplomasi ve çatışma çözümü profesörü ve Al-Quds gazetesi köşe yazarı Dalal Iriqat, bağışçıların fonu “uygun bir soruşturma yapılmadan” geri çekmesini eleştirdi. Geçmişte, İsrail'in eylemlerini kınayan Filistinli örgütlerin terörist olarak etiketlendiğini görmüştü. “Kurtuluşumuzu talep ettiğimizde Batı kamuoyunun İsrail'in yok edilmesi çağrısında bulunduğumuzu düşündüğü izlenimine sahip.”

Iriqat, bunun “Yahudi halkına karşı olmadığını” belirterek, “Filistinlilerin haklarını ve özgürlüğünü talep ediyoruz” dedi. Mevcut savaşı “Filistinlilerin haklarını gerçekleştirme olasılığını ortadan kaldırmanın bir yolu olarak daha büyük bir stratejinin” parçası olarak görüyor. “Mültecilere yardım sağlayan tek bir kuruluşun olması ve onları uluslararası kuruluşlara bağımlı hale getirmek yerine, Filistinli mültecilerin sorunlarını kalıcı olarak çözmek harika olurdu.” Aynı zamanda şunu da vurguluyor: “Filistinlilerin uluslararası topluma olan güvenini kaybetmişlerdir. Filistinliler diplomasiye olan güvenini kaybetti. Uluslararası hukuka olan inançlarını kaybetmişlerdir.”

UNWRA finansmanının yeniden başlaması bir umut ışığı olarak

Genç bir doktor, insani krizin etkilerini her gün görüyor. Günde en az 150 hastayı tedavi ediyor. Soruşturmaların çoğu, yerinden edilmiş Filistinlilerin yaşadığı eski UNWRA okullarında gerçekleştiriliyor. Röportajda şunları söylüyor: “Bağışçı ülkelerden bazılarının UNWRA finansmanını yeniden başlatması, Gazze'deki birçok kişi için bir umut ışığı gibiydi.”

Batı Şeria'da çalışan ve isminin gizli kalmasını isteyen bir üniversite öğretim görevlisi, Aralık ayında “Gazze Şeridi'nde bir felaketin” ve “Batı Şeria'da ekonomik çöküşün” yakın olduğunu öne sürmüştü. Bölgede barıştan umutlu olduğunu ifade ederek, “İsrail ve Filistin halkı barış ve istikrar istiyor.” Alman tarihine bakıldığında, Almanların savaşın insanlar üzerindeki etkilerini anladığını söyledi. Almanya, “insanlığın çıkarları” adına Filistin halkını desteklemelidir.

Jonas Ecke insani yardım kuruluşlarına danışmanlık yapıyor. 2022'de Yemen'de kriz bölgelerinde sıtma ve dang humması gibi hastalıklarla mücadele etmeye adanmış bir organizasyona destek verdi. Doktora sahibi antropolog bundan önce Liberya, Gana ve Güney Sudan'da deneyim kazanmıştı.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir gönderidir. İle Açık kaynak Berlin yayınevi, ilgilenen herkese, ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı sunuyor. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.