Akşam sakız çiğnemek kilo aldırır mı ?

Izettin

Global Mod
Global Mod
Akşam Sakız Çiğnemek Kilo Aldırır mı? İşte Bu Sorunun Cevabı!

Selam forumdaşlar,

Bugün konu o kadar ilginç ve gizemli ki, birkaç dakika için hepimizi bir dedektife dönüştüreceğiz! Hayatımda bu kadar kafama takılan başka bir soru yoktu: "Akşam sakız çiğnemek kilo aldırır mı?" Evet, doğru duydunuz! Eğer siz de bu soruyu aklınızın bir köşesinde tutup, her akşam sakız çiğnerken 'acaba bu bana kilo aldırıyor mu?' diye düşünüyorsanız, yalnız değilsiniz! Bugün, bu garip ve bir o kadar eğlenceli soruyu mizahi bir dille tartışalım. Hem de neşeyle, gülüşlerle! Hadi gelin, biraz kafaları karıştıralım!

Sakız Çiğnemek Gerçekten Kilo Aldırır mı?

Öncelikle şunu söyleyeyim: Herkesin akşam yemeğinden sonra tatlı bir şeyler yeme isteği vardır, değil mi? İşte o zaman devreye sakızlar giriyor! Bazen akşamları tatlı krizine girmemek için elimizde çiğnediğimiz sakız, bizi adeta kurtarıcı oluyor. Peki, bu gerçekten kilo aldırıyor mu? Yoksa biz mi gereksiz yere bu tatlımı tatlı sakızlardan suçluluk duyuyoruz?

Erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımıyla başlamak gerekirse, mesela bir erkek arkadaşım bana şöyle demişti: "Bence sakız çiğnemek, kiloyu artırmaz. Eğer öyle olsaydı, diyet yapan herkes akşamları sakız çiğnerdi." Yani, konu çözüm aramak olunca erkeklerin mantığı şu: Eğer kilonun artışını engellemek istiyorsan, o zaman başka çözümler bulmak gerekir, değil mi? Yani, biraz hareket et, biraz daha az yemek ye… Sakız, hiçbir zaman temel çözüm değil, sadece bir araç!

Ama bir de kadınların ilişkisel bakış açısına gelirsek… Hani kadınlar her zaman biraz daha empatik, duygusal ve biraz da titizdir ya! Mesela, benim bir arkadaşım vardı, akşam sakız çiğnerken şöyle demişti: “Ama ya bu sakız vücutta birikirse? Ne olur, durduk yere kilo alırım! Bak, çiğnediğimde sanki bir şeyler oluyor, ama nedenini çözemedim.” Kadınlar bazen, genellikle her şeyin arkasında bir "duygusal" şeyler arar! Yani, sakız çiğnemek bir anlamda "içsel rahatlama" sağlıyorsa, onun için bile kiloları dert etmeyebilirler. Çünkü her şeyin arkasında bir sebep vardır, değil mi?

Sakızın Gerçek Kimliği: Kilo Dostu mu, Düşmanı mı?

Şimdi size biraz bilimsel bilgiler de vereyim ki, tam anlamıyla bir dedektif gibi çözüm bulalım! Akşam sakız çiğnemek kilo aldırmaz, bu doğru. Çünkü sakızın kalori içeriği oldukça düşüktür. Bir sakızda yalnızca 2-5 kalori bulunur, yani bu o kadar az ki, aslında bir akşam çiğnediğiniz sakızlar size kilo aldırmak yerine, belki de vücudunuza “hoş geldin, biraz daha fazla kalori harcayalım” demektedir.

Ancak, birazdan daha ilginç bir şey söyleyeceğim: Sakız çiğneme hareketi, vücudunuzun sindirim sistemini uyarır. Bu da demek oluyor ki, sakız çiğnerken aslında midenize biraz daha fazla iş yapma sinyali gönderiyorsunuz. Yani, bir nevi "daha fazla yemek" isteği doğurabilir! Yani bir nevi, sakız çiğnerken gizlice kalori tüketmeye başlamış oluyorsunuz… Ama merak etmeyin, bu süreç çok fazla etkili değil!

Yani kadınların empatik yaklaşımına bir parantez açarsak, belki de sakız çiğnemek, aslında vücudumuzu rahatlatan, bizi rahatlatan bir eylemdir. Kendimizi zorlama psikolojisinden kurtulmamıza yardımcı olabilir. Ama yine de, gece yatağınızda sakız çiğneyerek uyursanız, sabah yüzünüzde sakız izleriyle uyanabilirsiniz, bu da size kilo değil, birazcık garip bir iz bırakır, o kadar!

Sakızın Diğer Yüzü: Kilo Kontrolü ve Genetik Farklar

Sakız çiğnemenin kilo aldırıp aldırmadığına dair kesin bir sonuca varamasak da, genetik faktörler de bu konuda etkili olabilir. Bazı insanlar için, sakız çiğnemek, stresle başa çıkmanın mükemmel bir yoludur. Eğer siz de bu kategoriye giriyorsanız, akşam sakız çiğnerken bir anda “of ne rahatladım” diyorsanız, bu sizin vücudunuzun rahatlama mekanizmasından kaynaklanıyordur.

Ama bir de "sürekli sakız çiğneyen biri" olarak düşünenler var, onlara ne demeli? Geceleri dört farklı sakız çiğniyor ve her birini bitirdikten sonra, yeni bir paket açıyor. O zaman işler biraz farklılaşabilir. Sakızlar, dilinizin ve çene kaslarınızın çalışmasına yardımcı olsa da, sonunda bu hareket de küçük bir metabolizma uyarıcı olabilir, ama günde 4-5 sakız çiğnemek, kimseye kilo aldırmaz, sadece ağzınızda biriken o minik şekerleri size hatırlatır!

Sonuç: Sakız Çiğnemek Kilo Aldırmaz, Ama Ya İlişkiler?

Sonuçta, akşam sakız çiğnemek, kilo almaya yol açmaz. Ama bununla birlikte, akşamları sakız çiğneyerek kendi duygusal rahatlığınızı sağlıyorsanız, o zaman çok daha önemli bir soruya odaklanmanız gerekir: “Ya şu kırmızı sakız, o eski arkadaşımı hatırlatıyor ve tam olarak neden bu kadar çiğniyorum?” İşte bu soru, sizin duygusal dünyanıza ve ilişkilerinize dair daha derin bir anlam taşıyor olabilir.

O yüzden forumdaşlar, sizce akşam sakız çiğnemek kilo aldırır mı? Yoksa sadece beynimizi kandırıp rahatlatmak mı? Çiğnemek işe yarar mı, yoksa sadece birkaç saniyeliğine mutlu eder mi? Yorumlarınızı bekliyorum! Bu tatlı sohbetin sonunda, hep birlikte bir sakız patlatalım mı?

Sevgiyle,

Sakız Çiğneyen Arkadaşınız